Prijava

Vaša prijava

KREĆE POPIS STANOVNIŠTVA Prva faza- samopopisivanje! Evo kako

[]

Za točno tjedan dana počinje Popis stanovništva, najopsežnije statističko istraživanje u Hrvatskoj koje se provodi svakih deset godina s ciljem utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

Popis 2021 obuhvaća tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove.

Provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom popisa. Drugim riječima, u popisu se daju podaci koji su vrijedili na taj dan. Obvezan je, a za one koji se ne popišu prijeti od 2000 do 5000 kuna.

Prvi digitalni Popis stanovništva provest će se u dvije faze i na dva načina, a građani će moći sami izabrati način popisivanja.

  1. od 13. rujna 2021. do 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani
    2. od 27. rujna 2021. do 17. listopada 2021. popisivači obavljaju popisivanje svih popisnih jedinica koje se nisu samostalno popisale, putem osobnog intervjua sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa

Pozivamo sve građane da se samostalno popišu u prvoj fazi samopopisivanja kroz sustav e-Građani. U tom periodu imat će priliku samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva kad njima to najviše odgovara, a dovoljan je jedan član kućanstva s vjerodajnicom kako bi popisao svoje kućanstvo i sve njegove članove.

Nakon samopopisivanja stiže šifra, čuvajte ju!

Nakon ispunjavanja popisnog upitnika i uspješnog zaključavanja i slanja e-popisnice ispitanik će dobiti jedinstvenu kontrolnu šifru generiranu u trenutku predaje e-popisnice, koja je dokaz uspješno provedenog samopopisivanja.

Kontrolnu šifru treba zapisati na papir, poslikati ili isprintati i sačuvati do druge faze Popisa (terenskog popisivanja) kako bi ispitanik kontrolnu šifru dao popisivaču zbog kontrole obuhvata popisivanja.

Možete popisati svoje starije bližnje (roditelje, baku i djeda ili nekog drugog) koji žive u drugom kućanstvu s njihovom vjerodajnicom. Pravilo kod e-popisivanja jest da se s jednom vjerodajnicom popisuje jedno kućanstvo.

Više informacija o Popisu potražite OVDJE

Objava KREĆE POPIS STANOVNIŠTVA Prva faza- samopopisivanje! Evo kako pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.