Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Ljudi: Kako smo sje*ali sve što smo mogli

[]

Kao što sam autor na početku knjige Tom Phillips navodi, „…ovo je knjiga o čovječanstvu i našoj izvanrednoj sposobnosti da sve zaje*emo.“ Temu ovu knjige vjerojatno možete iščitati i iz samog, pomalo provokativnog naslova koji vas je moguće i nasmijao i nakon kojeg ste, možda, i kimnuli glavom u znak odobravanja.

Ako smo imali samokritični prema sebi i ljudskom rodu općenito, svjesni smo činjenice da smo kroz povijest napravili mnogo grešaka i propusta, a neke su i izazvale lančani efekt katastrofa i posljedica koje vidimo i danas. Vjerojatno ne moram posebno napominjati klimatske promjene koje su doslovno „gorući problem“ sadašnjosti, a izazvane su, između ostalog, činjenicom što ugljik izbacujemo u atmosferu od početka industrijske revolucije.

No, vratimo se na početak same knjige. U prvom poglavlju, autor nam objašnjava zašto se naš mozak ponekad ponaša kao idiot. Ukratko rečeno, naš mozak je sklon mentalnim prečacima, od kojih su dva najčešća: heuristika sidrenja i heuristika dostupnosti. Prva heuristika odnosi se na formiranje mišljenja o nečemu što nije čvrsto utemeljeno, a informacija koja nam je plasirana jako utječe na nas, dok se druga odnosi na donošenju odluka na temelju prvih informacija koje nam padnu na pamet – drugim riječima svoju pristranost zasnivamo na dramatičnim, upečatljivim događajima. U kriznim ili svakodnevnim situacijama to funkcionira dobro, no kada je riječ o donošenju odluka u kompleksnom, suvremenom svijetu, to može izazvati problem. Ponekad je za grozne odluke odgovorno i grupno mišljenje. Ljudi su društvene životinje i često djeluju u suprotnosti od vlastitih načela ili instinkta kako bi se priklonili većini.

Možda vam sad ovo sve zvuči podosta depresivno – ali sama knjiga, odnosno stil pisanja to nije. Knjiga je prepuna zanimljivih informacija koje vrlo vjerojatno niste znali, pisana je pitko i vrlo humoristično. Nasmijat će vas i vjerojatno razveseliti ona tipična ljudska misao „joj, koje budale, pa nisam ja toliko loš/a.“ Realno, svima nam je to ponekad potrebno. Zanima vas zašto nikako ne smijemo podcjenjivati ptice (i u biti sva živa bića jer je sve dio našeg ekosustava), koji veliki vođa je bio prezauzet igranjem figuricama vojnika do te mjere da je štakora izveo na vojni sud jer mu je grickao jednu od igračaka, kakav je to niz događaja doveo do uništenje Škotske i koji čovjek je igrao posebno veliku ulogu u tome, što je to polivoda, a što su N-zrake? Odgovore na sva ova pitanja možete naći u nizu izuzetno zanimljivih priča od kojih mnoge definitivno spadaju u rubriku „Vjerovali ili ne?“

Za kraj, priklonit ću se optimističnijim prognozama i vjerovanjima. Možda ulazimo u eru kada počinjemo učiti iz vlastitih pogrešaka. Možda jednom i shvatimo da je Sokrat bio potpuno u pravu kada je rekao: „Ja znam samo jedno, a to je da ništa ne znam.“ Možda onda i svijet krene u boljem pravcu.

Tom Phillips, novinar je i humorist. Studirao je arheologiju i antropologiju te je oduševljen što je uspio napisati knjigu za koju mu je studij bio od koristi. Uz ovu knjigu, napisao je i knjigu „Istina: Kratka povijest totalnih sr*nja“ koja kod nas još nije prevedena. Živi u Londonu.

Pripremila: Anja Kaltnecker

Objava KNJIGA TJEDNA Ljudi: Kako smo sje*ali sve što smo mogli pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.