Prijava

Vaša prijava

Udruga obiteljskih domova: Zabrinuti smo najavom ukidanja obiteljskih domova!

[]

Iz Udruge Obiteljskih domova odlučili su reagirati na ‘Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi’, koji prema njihovom mišljenju sadrži određene pozitivne pomake koje pozdravljaju, ali su ujedno i zabrinuti zbog najave ukidanja obiteljskih domova, a koja stvara neizvjesnost oko daljnjeg smještaja i pružanja kvalitetne usluge za više tisuća korisnika smještenih u obiteljske domove i članove njihovih obitelji.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi objavljen je 4. listopada 2021. i u tijeku je javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Udruga obiteljskih domova proučila je zakonske odredbe relevantne za područje pružanja socijalne usluge smještaja te uočava neke pozitivne, ali i duboko problematične odredbe zakona.

– Pozdravljamo osnivanje Akademije socijalne skrbi i Povjerenstva za odlučivanje o osnovanosti pritužbe podnositelja koji nije zadovoljan odgovorom ministarstva, jači nadzor nad pružateljima socijalnih usluga te daljnji nastavak procesa deinstitucionalizacije.
No, istovremeno smo duboko zabrinuti najavom ukidanja obiteljskih domova za koje nema utemeljenja ni potrebe. Ministarstvo navodi kako je utvrdilo da obiteljski domovi nisu ostvarili zadani cilj niti je pružena očekivana razina kvalitete usluge, a da pri tome ne navodi konkretne i provjerljive podatke već paušalno to proizlazi iz njihovog „praćenja kvalitete“. Stoga, Udruga obiteljskih domova će putem instituta prava na pristup informacijama zatražiti od resornog ministarstva na uvid svu relevantnu dokumentaciju iz koje proizlazi taj zaključak – poručili su iz Udruge obiteljskih domova.

Ukidanje obiteljskih domova kroz „transformaciju“ u ustanove ili udomiteljstvo nije rješenje već, kako kažu, birokratsko žongliranje. Oni koji su pružali kvalitetnu socijalnu uslugu smještaja, a takva je najveća većina, to će pružati i u obliku obiteljskog doma, ustanove ili udomiteljstva.

– Pravo rješenje problema jest partnerski odnos ministarstva i predstavnika obiteljskih domova kroz koji će se kontinuirano podizati standard kvalitete smještaja korisnika, a da ne dođe do tektonskih promjena koje će se negativno reflektirati kako na korisnike, tako i na brojne zaposlene u obiteljskim domovima.
Već u ovom trenutku ne postoji dovoljni kapacitet u obiteljskim domovima u odnosu na potražnju smještaja što govori o tome da su obiteljski domovi prepoznati kao kvalitetni pružatelji socijalne
usluge smještaja. Prema demografskim projekcijama u sljedećih pet godina doći će do daljnjeg starenja populacije i još veće potrebe za smještajem – ističu.

Udruga će, kako ističu, u idućem razdoblju biti aktivni dionik te će ukazivati na problematičnost navedenih zakonodavnih izmjena.

Objava Udruga obiteljskih domova: Zabrinuti smo najavom ukidanja obiteljskih domova! pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Obavijest o terminu razgovora i poziv kandidatima

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike