Prijava

Vaša prijava

INTERVJU: 60 uspješnih godina Šahovskog kluba Polet Buševec

[]

Šahovski klub Polet Buševec već 60 godina okuplja male i mlade zaljubljenike u šah s područja Buševca, okolnih mjesta, Velike Gorice i Zagreba. Po svojim rezultatima u svim uzrastima ekipno i pojedinačno ŠK Polet spada u sam šahovski vrh u Hrvatskoj. U 60 godina je kroz klub prošlo mnogo djece, a da je atmosfera dobra i rad koristan, pokazuje i to da se nakon više od 25 godina u klub vratio i Bruno Kos koji je danas jedan od trenera. Bruno je ujedno i predsjednik kluba, igrač u seniorskoj ekipi i trener pomlatka.

Uz njega, treneri šaha u ŠK Polet su Zlatko Rožić koji je ujedno i bivši predsjednik te njegov brat Marijan Rožić. Svi oni zdušno rade s mladima i starijima, odnosno, kad se sve zbroji s čak 80-ak članova. “Kadeta do 18 godina imamo oko 50, imamo tri seniorske ekipe koje se natječu u drugoj hrvatskoj ligi, u četvrtoj i petoj. Rangirani smo po jačini. Imamo i žensku ekipu, juniorske i kadetske ekipe. Po tome smo jedan od vodećih klubova u Hrvatskoj.”, govori Kos i dodaje kako u klub dolaze mladi i iz okolnih mjesta i područnih škola, a čak imaju i par članova koji stižu iz Zagreba te stranaca. 

60 godina i brojni članovi

Šahovski klub Polet ima brojnost, ali i tradiciju koju njeguje već 60 godina upravo kroz članove koji se vraćaju klubu, baš kao i Bruno. “Ja sam se kao klinac, sa sedam godina uključio. No, to je trajalo do puberteta i tako inače imamo problem da dosta djece odustaje u tom periodu. Dosta muških prelazi na nogomet, tako sam i ja od 16-e godine. A kad je moj klinac s pet godina krenuo igrati šah doveo sam ga ovdje i sam ponovno počeo igrati. Jednom se dogodilo da treneri nisu mogli održati sat, pa sam uskočio i odjednom eto, zadnjih pet godina kontinuirano treniram tu djecu.”, uz smijeh govori Bruno.

Njegov sin Nikola je trenutno u kadetima te je vrlo talentiran i uspješan, međutim, govori Bruno, isto lagano prelazi na nogomet. Ponekad, kaže, nije lako objasniti djeci zašto je šah toliko dobar sport i disciplina.

Prije, u ono drugo vrijeme, nije bilo puno drugih aktivnosti. Bio je tu nogomet i šah koji su u komunističkom režimu zapravo dosta forsirali. U današnje vrijeme je djecu teško zadržati na šahu uz sve igrice, internet i računala. U početku to moraju predložiti roditelji jer tek kad djeca dođu vide da im se šah sviđa. Mora nam biti zabavno i animirano. Puno je tu učenja.”, dodaje Bruno te po iskustvu govori kako u šahu ostane jedno od stotinu djece, na način da baš zavoli šah i da bude uspješno.

Šah je aktivnost koja je vrlo pogodna za razvijanje mozga, koncentracije te pomaže u učenju drugih stvari poput gradiva. Dokaz tome jest i činjenica da su svi mladi šahisti u ŠK Polet odlični učenici kojima je upravo disciplina šaha pomogla u učenju.

Odlični rezultati u svim kategorijama

U radu kluba pomaže Zajednica sportskih udruga Grada Velike Gorice, Županijski šahovski savez te sponzori. Srećom, šah nema mnogo financijskih izdataka što se tiče opreme, no, jedini troškovi su prvenstva na koja se putuje. A s tih prvenstava se Šahovski klub Polet gotovo uvijek vraća s medaljama i peharima. “Turniri se održavaju gotovo svakog vikenda, ali to su više trening turniri. Prvenstva Hrvatske se održavaju jednom godišnje, a tu je više kategorija – spori, standardni, ubrzani, rapid šah. Tu su i ekipna i pojedinačna prvenstva. Mnogo je kategorija.” ŠK Polet sudjeluje i na međunarodnim natjecanjima, a posebno se mogu pohvaliti ženskim članicama čija ekipa inače predstavlja Grad Veliku Goricu.

Kao i mnogima, pandemija koronavirusa im nije olakšala situaciju, no unatoč tome su uspjeli raditi po planu uz pomoć programa putem kojih mogu trenirati online. U nekom periodu su sudjelovali i na online turnirima, no jedva su čekali da mogu ponovno trenirati i ići na natjecanja uživo. “Veliku ulogu ima socijalna interakcija, komunikacija, psihološka je igra kada čovjeka gledaš u oči pa vidiš je li nervozan, drhti li mu ruka i slično.”, objašnjava Kos.

U klubu, govori nam, ima plača i živciranja jer igra puno braće ili sestara zajedno pa su nerijetke svađe i problemi. Međutim, i šah je sport koji je konkurentan i ponekad vrlo natjecateljski nastrojen. Pričajući o tome, Bruno se prisjetio jedne anegdote iz svojih mlađih šahovskih dana: “Kad sam bio klinac, prije 30-ak godina, sam pobijedio jednog dečka koji je danas najbolji igrač šaha u Hrvatskoj. Kako sam se vratio šahu, sreo sam ga, a on je sada prvak Hrvatske i sjeća me se još uvijek jer je od mene izgubio Nudio mi je novac da odigramo još jednu partiju, ali sam odlučio još razmisliti. Još uvijek ga vodim 1:0″, govori u smijehu Bruno.

Treninge inače održavaju nekoliko puta tjedno i gotovo svakog vikenda imaju neko natjecanje za koje su potrebne pripreme. Povodom 50. obljetnice osnutka šahovske sekcije u sklopu Sportskog društva Polet Buševec izdana je monografije šahovskog kluba. Zahvaljujući opsežnoj dokumentaciji koju je posjedovao Zlatko Rožić te statistici koju je vodio Marijan Rožić, Drago Katulić uz pomoć Zlatka Rožića napisao je monografiju kluba „50 godina buševskog šaha“, koja na 448 stranica uz buševski šah opširno obrađuje i povijest turopoljskog šaha i kratku povijest Hrvatskog šaha.

Monografiju, ali i više informacija o školi šaha u Šahovskom klubu Polet Buševec možete pronaći na njihovim stranicama ili ih, još bolje, posjetite!

Objava INTERVJU: 60 uspješnih godina Šahovskog kluba Polet Buševec pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.