Prijava

Vaša prijava

DAN HITNE MEDICINE Nemojte se bojati prići osobi i pružiti joj pomoć

[]

Na Nacionalni dan hitne medicinske službe osvještava se stanovništvo o tome kako pružiti pomoć do dolaska tima hitne pomoći. “Ne treba paničariti niti se bojati pružiti pomoć. Osobama u nevolji možemo puno pomoći ako smo pribrani, smireni, jasni”, govori Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Slušajte dispečere, oni mogu pomoći

Sjedište zavoda je u Velikoj Gorici pa su danas zaposlenici prigodno i praktično građanima pokazivali i objasnili što i kako raditi, kako reanimirati, pružiti pomoć. “Osoba koja zove hitnu pomoć mora moći znati objasniti i odgovoriti na pitanja o kakvoj se osobi radi, gdje su osobu pronašli, kako izgleda, te što se dogodilo. Vrlo je važno da građani slušaju naše dispečere koji mogu pričom pomoći stradaloj osobi do dolaska hitne medicinske pomoći”, govori Gajnik.

Podsjećamo, osoba može biti u svojoj kući ili stanu, ali često se starije osobe sruše i na ulici, u parku. Ne treba se bojati prići osobama, ponuditi im pomoć jer vaša pravovremena reakcija može im spasiti život.

Imamo timova, ali još uvijek nedovoljno

Inače Zavod za hitnu medicinu u Zagrebačkoj županiji broji 45 timova na 300 tisuća stanovnika. I dok u Velikoj Gorici radi 10 timova s dva doktora u smjeni, u ostalim gradovima situacija nije dobra. Najveći je problem su Samobor i Zaprešić gdje ne 65 tisuća stanovnika radi svega pet timova hitne medicine. “Dugo traju naši napori da se ta situacija promjeni i da dobijemo još deset timova. S 55 timova hitne pomoći uspješno bi pokrivali cijelo područje Zagrebačke županije”, zaključio je Gajnik.

Objava DAN HITNE MEDICINE Nemojte se bojati prići osobi i pružiti joj pomoć pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.