Prijava

Vaša prijava

Hrvatski branitelji Martin Cruickshank i Werner Ilić svečano dočekani u Velikoj Gorici

[]

Njihov put počeo je prije više od osamdeset dana, tada su hrvatski branitelji Martin Cruickshank i Werner Ilić krenuli na put. U 83 dana preveslali su Atlantik od Kanarskih otoka do Bridgetowna na Barbadosu. Veslali su Atlantskim oceanom tri mjeseca i 6,500 kilometara, na Dan planeta zemlje stigli do svog cilja, a sinoć ih je pozdravila Velika Gorica. 

Na Trgu Stjepana Radića u četvrtak je bio organiziran svečani doček naših dragovoljaca veslača. Martin Cruickshank u našu zemlju stigao je iz Škotske, a Werner Ilić bio mu je zapovjednik u Vukovaru i Vinkovcima. Ilić je umirovljeni brigadir, ratni zapovjednik najelitnijeg sjedišta za specijalističku obuku dočasnika.

Cruickshank je uz svoju obitelj zahvalilo svima na podršci, prijateljima, obitelji, ministarstvu i javnosti kao i na odličnom dočeku. Ilić se prisjetio i svih onih branitelja i dragovoljaca koji nisu više s nama. “Ovdje sam zbog vas, mi smo veslali za našu zastavu. Bol u leđima, žuljevi, manjak hrane i pića, sve se isplatilo zbog zastave. Sjetite se i onih junaka koji nemaju prava ni glas, a dali su sve. Hrvatsko srce ima svaki branitelj.”, govori Ilić.

Osim brojne publike koja se okupila, posebno su ih pozdravili potpredsjednik vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Krešimir Ačkar, predsjednik Gradskog vijeća Velike Gorice Darko Bekić, general Miljenko Filipović, ministar obrane Mario Banožić, državni tajnik Darko Vekić te predsjednik udruge veterana Dražen Hrženjak.

Prekrasno je večeras biti ovdje i svjedočiti nečemu povijesnome. Gledajući i prateći što su hrvatski branitelji meni kao djetetu predstavljali u oslobađanju domovine, neshvatljivo mi je bilo kako su uspjeli. Preveslati Atlantik, tolika disciplina i odgovornost, a uz to su heroji u ratu, u domoljublju, vode računa o našoj Banovini, ekologiji.. to mogu samo vrsni ljudi. Hvala vam puno!”, govori gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Posebnu zahvalu za njihov trud izrazio je i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved: “Dobro došli doma, od srca vam u ime Vlade i predsjednika Vlade čestitam na izvršenoj misiji. Svladali ste Atlantski ocean, ponosno prenijeli hrvatsku trobojnicu i drago mi je da s nama danas slave svi hrvatski branitelji, domoljubi i svi koji prepoznaju napor i energiju koji ste pružili.”

Kako je bilo na dočeku možete pogledati u galeriji u nastavku:

Objava Hrvatski branitelji Martin Cruickshank i Werner Ilić svečano dočekani u Velikoj Gorici pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.