Prijava

Vaša prijava

CRTICE IZ POVIJESTI Međunarodni dan muzeja

[]

Danas je važan dan za sve muzealce i muzejske ustanove diljem svijeta! Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. godine (ICOM), koje se od 1992. godine provodi na određenu temu. Obilježavanje ovog dana u Hrvatskoj započelo je 1980. godine na inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra.

Povodom ovog važnog dana za Muzej Turopolja, prisjetimo se njegovih samih početaka.

Zgrada Muzeja Turopolja izgrađena je 1765. godine u stilu baroka. Nekoć je bila sjedište Plemenite općine Turopolje u kojoj je stolovao župan, a na katu, u središnjoj dvorani, održavala su se spravišća. Začetci muzeja primjetni su i prije njegovog službenog osnutka. U starom arhivu Plemenite općine Turopolje čuvala se i skupljala građa stara preko 700 godina. Tu su bile pohranjene stare škrinje, zastave, pečati i ostali arhivski materijali. Nakon Prvog svjetskog rata, za vrijeme župana Franje Lučića, u zgradi je uređena mala muzejska zbirka u kojoj se nalazilo oružje, glazbeni instrumenti, zastave, uniforme i slično. Danas se ti predmeti osim u Muzeju Turopolja čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu i Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu.

Prijedlog za osnivanje dao Vojko Miklaušić

Nakon Drugog svjetskog rata krenule su prve akcije usmjerene na očuvanje bogatog kulturnog nasljeđa Turopolja i okolice, a glavni inicijatori bili su Kazimir Kosović i Mijo Kos-Zorko. Njima su se 1952. godine pridružili konzervatori Joža Ladović i Branko Lučić i studentice etnologije među kojima je bila i Višnja Huzjak, kasnije prva djelatnica i ravnateljica Muzeja Turopolja. Akcija skupljanja predmeta trajala je tri dana i posjećeno je devet sela u okolici Velike Gorice. Sakupljeno je stotinjak etnografskih predmeta koji su bili smješteni na tavanu Turopoljskog grada.

Takvi i slični primjeri jačali su potrebu da se konačno donese odluka o osnivanju Muzeja. Jedan od prvih pobornika koji je dao i pismeni prijedlog za njegovo osnivanje i uređenje bio je Vojko Miklaušić. Narodni odbor općine Velika Gorica na 15. sjednici Općinskog vijeća i 12. sjednici Vijeća proizvođača 13. srpnja 1960. godine donio je rješenje o osnivanju ustanove Muzej Turopolja. Zgrada poznata kao Turopoljski grad predana je na upravljanje Muzeju.

Muzej danas…

Danas se fundus Muzeja Turopolja sastoji od približno 3500 etnografskih, arheoloških, kulturno-povijesnih i umjetničkih predmeta. Stalni postav upoznaje posjetitelje s prošlošću Turopolja od prapovijesti do novog vijeka.

Povodom proslave Međunarodnog dana muzeja pozivamo vas da nas posjetite i razgledate stalni postav uz mogućnost besplatnog stručnog vodstva – poručuju iz Muzeja Turopolja.

Literatura: Branko Lučić, „Stara turopoljska vijećnica u Velikoj Gorici: prilog umjetničkoj topografiji“, u: Vijesti muzealaca i konzervatora Hrvatske br. 5, 1961.; Dragica Dada Modrić, „50. obljetnica Muzeja Turopolja“, u: Ljetopis Grada Velike Gorice, br. 6, 2009.

Objava CRTICE IZ POVIJESTI Međunarodni dan muzeja pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.