Prijava

Vaša prijava

CRTICE IZ POVIJESTI O životu turopoljskih frajlica Milke i Vilme Bedeković

[]

Zasigurno ste čuli za naše turopoljske frajlice – sestre blizanke Milku i Vilmu Bedeković. Rođene su 1883. godine u Zaprešiću, a podrijetlom su iz stare turopoljske obitelji Modić-Bedeković.

Sestre su završile Kraljevsku zemaljsku žensku stručnu školu u Zagrebu i stekle zvanje učiteljica. Učiteljskim radom bavile su se do umirovljenja, a radile su u Zagrebu, Sisku, Samoboru, Karlovcu i Kostajnici. No, uz pedagoški rad, obje su se posvetile i umjetnosti.

Milka je bila slikarica i učiteljica ručnog rada. Pohađala je privatnu školu M. Cl. Crnčića i različite likovne tečajeve u inozemstvu. Ipak, nastavnički poziv i redovit rad s učenicama potisnuo je u drugi plan slikarstvo upravo u trenutku njezina umjetničkog sazrijevanja.

Vilma je odlično svirala klavir, predavala umjetnički vez, nastavu kroja i šivanje. Obje su sestre uz nastavnički posao posebnu pažnju posvećivale vezu, izrađujući nacrte inspirirane narodnim motivima koje su nastojale spasiti od zaborava.

Nakon umirovljenja živjele su u kuriji Modić Bedeković u Donjoj Lomnici.

Na izložbi „Susreti s Lomnicom“, priređenoj 1968. u Muzeju Turopolja, uz Milkine slike bili su izloženi i vezovi obaju sestara.

Sestre Bedeković djelovale su u vremenu u kojem je ženama bila prvenstveno namijenjena uloga majke i supruge, a tek onda umjetnice i kreatorice kulturnog života. One su uspjele izaći iz okvira tadašnje stereotipne uloge žene posvećujući svoj život kulturi, umjetnosti i podučavanju drugih žena.

Fotografija: Velika Gorica – Milka i Vilma Bedeković, autor fotografije: Višnja Huzjak, 1968., vlasnik/imatelj: Muzej Turopolja

Literatura: Ivana Koludrović, Turopoljski memento (katalog izložbe), Velika Gorica: Muzej Turopolja, 1999.; Dragica Dada Modrić, Likovna zbirka (katalog stalnog postava), Velika Gorica: Muzej Turopolja, 2007.

#muzejturopolja #velikagorica #turopolje #turopoljskefrajlice #kurijamodicbedekovic #sestrebedekovic #kronikevelikegorice #kronikevg #povijest #crticeizpovijesti

Objava CRTICE IZ POVIJESTI O životu turopoljskih frajlica Milke i Vilme Bedeković pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Festival znanosti 2024.