Prijava

Vaša prijava

RUŽIČASTA VRPCA Edukacija i samopregledi daju rezultate, smrtnost manja za 25 posto

[]

„ Imala sam sreće i na vrijeme napipala krvržicu. Medicina je jako napredovala posljednjih godina i to je bolest s kojom se može živjeti i koja je izlječiva ako se na vrijeme uoči“, priča nam svoju priču Gordana Kocaj, inače zdravstvena djelatnica kojoj je karcionom dojke dijagnosticiran u listopadu prošle godine. Danas, godinu dana kasnije, prošla je kemoterapiju i sad joj predstoji operacija koja je, zbog anafilaktičkog šoka koji je doživjela, nakratko odgođena.

Gordana Kocaj kvržicu je napipala u listopadu prošle godine

„Ne mislim da ću biti riješena svih briga što se tiče karcinoma, ali mislim da se mogu s time nositi i da, kako će medicina napredovati, tako ću se i ja liječiti“, zaključuje Gordana koja je u mimohodu povodom Dana ružičaste vrpce, s još 200-tinjak žena i muškaraca prošla Velikom Goricom kako bi apelirala na važnost samopregleda, kontrolnih pregleda i ranog otkrivanja ove zloćudne bolesti.

Rekordan broj prodefilirao gradom

Listopad je mjesec posvećen borbi protiv raka dojke, a naša središnja udruga Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije ove je godine okupila rekordan broj sudionika akcije. „Potrudili smo se nabaviti marame, balone, torbice s logom udruge, da žene svaki dan imaju trajni podsjetnik na akciju i što ona znači te da se redovno samopregledaju, jer tumor dojke je izlječiv ako se na vrijeme otkrije“, govori nam predsjednica Udruge, Đurđa Dehin.

Prema posljednjim objavljenim podacima iz 2018. u Hrvatskoj je zabilježeno 2845 slučajeva raka dojke. Od ove zloćudne bolesti u 2020. godini umrle su 722 žene, a već petu godinu zaredom bilježimo pad mortaliteta od raka dojke od 25 posto što je i cilj Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Rak izlječiv ako se na vrijeme otkrije

„Brojke pokazuju da više žena obolijeva, ali da smrtnost stagnira, pa čak i opada, što znači da žene na vrijeme poduzimaju potrebne mjere“ zaključuje Dehin.
U provedbi programa, ovu županijsku udrugu sa sjedištem u Velikoj Gorici obilato financijski prati i Zagrebačka županija koja je samo u ovoj godini projekte udruge pomogla sa 65 tisuća kuna.

 

„Rak dojke je izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme. To je glavna poruka koju šaljemo u povodu Dana ružičaste vrpce, a ovim putem pozivam sve drage žene, majke, bake, djevojke da odvoje samo malo vremena i naprave samopregled dojki, jer redoviti pregledi doslovno mogu spasiti život.“, poručio je zamjenik župana, Ervin Kolarec.

Objava RUŽIČASTA VRPCA Edukacija i samopregledi daju rezultate, smrtnost manja za 25 posto pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.