Prijava

Vaša prijava

Čuvar baštine Goran Postić osvojio prvo mjesto na reviji rekonstruiranih narodnih nošnji

[]

U Trnjanima kod Slavonskog broda jučer se održala posudionica i radionica narodnih nošnji “Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih narodnih nošnji”. Manifestacija se održala u suradnji s KUD-om “Lovor” iz Trnjana i Centrom za kulturu Travno iz Zagreba te je imala i međunarodni natjecateljski karakter.

Na reviji su se predstavile rekonstruirane, novo izrađene narodne nošnje, a cilj je bio time potaknuti tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izradu narodnih nošnji. Na manifestaciji je sudjelovao i mnogim Turopoljcima poznati čuvar baštine Goran Postić koji je osvojio prvo mjesto u kategoriji rekonstruiranih narodnih nošnji Hrvatske s turopoljskom nošnjom iz Svete Klare.

Foto: Kronike Velike Gorice

“U međunarodnoj konkurenciji od 25 nošnji koje su zaista bile prekrasne i kvalitetne, uspjeli smo jednoglasnom odlukom osvojiti prvo mjesto. Ovo je prva takva nagrada koju smo osvojili.”, govori nam s ponosom Goran. Turopoljsku nošnju nosila je njegova supruga koja je to, kako nam kaže, stoički izdržala. Riječ je o nošnji koja ima 20-ak dijelova, a koja je i već u prolazu izazivala divljenje.

Pobjednička turopoljska nošnja izložena je danas bila i na manifestaciji Jesen u Kurilovcu u sklopu izložbe “Turopoljsko blago” koja je sačinjavala važne elemente turopoljskih narodnih nošnji.

Objava Čuvar baštine Goran Postić osvojio prvo mjesto na reviji rekonstruiranih narodnih nošnji pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.