Prijava

Vaša prijava

Na mladima sve ostaje: Izložbom radova ukazali na važnost očuvanja naše prirode

[]

Zidovi Gimnazije Velike Gorice danas su postali bogatiji za predivnu izložbu učenika. Riječ je o jednom od rezultata projekta Čuvar prirode biti je lako – Otkrij kako koji je proveden kroz partnerstvo udruge Ekoregija Velika Gorica, Gimnazije Velika Gorica i Veleučilišta Velika Gorica u protekla dva mjeseca.

Radi se o kombinaciji edukativno-informativno-umjetničkih aktivnosti na temu zaštite prirodnih bogatstava Velike Gorice, a vrijednost inicijative je prepoznao i Grad Velika Gorica kroz financijsku podršku. Tema izložbe bila je “Moje Turopolje” te kako ga djeca vide kroz svoje oči. Sudjelovali su gimnazijalci, ali i brojni mladi svih generacija iz okolnih naselja.

“Nemamo plan B”

Ovaj projekt pokazuje kako i na koji način možemo brinuti o prirodnoj bioraznolikosti Turopolja. U ovom dijelu projekta smo uključili Mjesne odbore Buševca, Mraclina, Velike Bune i Lukavca gdje smo održali eko-radionice koje su završile art-radionicama. Rezultat toga je 40 predivnih umjetničkih slika.”, govori nam izv.prof.dr.sc. Sanja Kalambura, stručna voditeljica projekta s Veleučilišta Velika Gorica. Dodaje i kako je želja obići sve mjesne odbore, nadaju se iduće godine to i ostvariti.

Cilj ovog projekta je bio podizanje svijesti o potrebi očuvanja prirodnih resursa na području Grada Velike Gorice, a komentari mladih koji su sudjelovali pokazuje da se to zaista i ostvarilo. Magdalena Rak, učenica prvog razreda Gimnazije Velika Gorica govori nam da je glavni cilj bio prikazati prirodu Turopolja te da je ovo samo jedan od načina da se mladi podsjete na to da trebaju čuvati svoj planet. “Ovime smo željeli probuditi svijest o očuvanju prirode, ali i ljepotama našeg kraja. Osobno dosta brinem o okolišu, a to tako moramo jer nemamo plan B. Ovo nam je jedini dom, jedina zemlja i trebamo je čuvati.”, govori nam Magdalena.

Pokušavamo čuvati prirodu, ne bacati smeće, čistiti okoliš. Možda možemo sami nešto napraviti, ali nije lako druge potaknuti da to rade. Jako je bitno da se svi osvijeste, pogotovo mladi koji imaju ambicije, vremena i volje za napraviti nešto. Pogotovo je to dobro da naučimo još mlađe generacije kako se ponašati prema prirodi.”, dodaje maturantica Erika Paučić.

Važnost očuvanja bogatstava oko nas

Svih 40 slika na platnu je digitalizirano i kreiran je katalog radova kao trajna uspomena, ali i podsjetnik na važnosti očuvanja prirodnih bogatstava oko nas. Ovim projektom započet je čitav niz aktivnosti za realizaciju više ciljeva. “Možemo se pohvaliti kao udruga da radimo na edukaciji naših najmlađih što posebno volimo. Naši ciljevi su zaštita okoliša, održivi razvoj te obnovljivi izvori energije. Ovoj izložbi danas se svi možemo samo diviti kao i prirodnim resursima koje imamo.” navodi Josip Kolarec, predsjednik Ekoregije Velika Gorica te dodaje kako su zahvalni Gradu Velikoj Gorici na podršci te svim sudionicima na ovom projektu.

Izložba će se u prostoru Gimnazije nalaziti još mjesec dana, a osim izloženih radova imate priliku pogledati i kompletan digitalni katalog samo jednim klikom na QR kod koji se nalazi pored izloženih slika.

Objava Na mladima sve ostaje: Izložbom radova ukazali na važnost očuvanja naše prirode pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.