Prijava

Vaša prijava

Mali poljoprivrednici žale se na štetu, lovci odstrjeljuju divlje svinje, svinjska kuga bliži se Velikoj Gorici

[]

Svaki tjedan na našu mejl adresu pristignu po jedno svjedočanstvo s mahom malih poljoprivrednih domaćinstava i fotografije usjeva što su ih uništile divlje svinje. Divljač se tijekom godina razmnožila, prema svemu sudeći populacija joj je na vrhuncu bila lani, a osim što prijeti usjevima, pogotovo onima bez visokog stupnja zaštite, prijeti i izbijanje zaraze afričkom svinjskom kugom, čiji su divlje svinje izravni prijenosnici. Za njihov maksimalan odstrel lovci već neko vrijeme imaju zeleno svjetlo.

Jer afrička svinjska kuga se širi. Kao zaražena zona proglašeni su dijelovi Karlovačke (Rakovica, Slunj, Cetingrad, Plaški, Saborsko), Ličko-senjske (Plitvička jezera), Sisačko-moslavačke (Dvor, Donji Kukuruzari, Majur, Hrvatska Dubica, Hrvatska Kostajnica, Glina, Petrinja i Sunja). Kao zone zaštite i nadzora proglašeni su dijelovi Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije.

Razgovarali smo s poljoprivrednicima i s lovcima, situacija nije ni lagana ni jednostavna.

“Već dvije godine vode se pojačane mjere odstrela. Odstreljuje se na lovno-gospodarskoj osnovi, ali i izvan nje, te ministarstvo poljoprivrede izdaje dopunske markice. Sve to zbog afričke svinjske kuge”, rekao nam je tajnik Lovačkog saveza Zagrebačke županije Stjepan Kirin.

POLJOPRIVREDNICI: DIVLJE SVINJE UNIŠTAVAJU USJEVE

Poljoprivrednik Vladimir Ž. iz Lukinić Brda u Općini Pokupsko postavio je crveno-bijele trake za zaštitu od divljači, ali ne i električnu ogradu i aromatski repelent. Kako kaže, prošle godine su se razgrabile, pa se ove godine nije ni prijavio. S obitelji svake noći je ovo ljeto izlazio da plaši divljač bukom. Nakon što dvije noći zaredom nije bio vani, divlje svinje uništile su mu polovicu usjeva.

“Prozvodimo za vlastite potrebe i sve o svom trošku radimo. Nismo tražili nikakve potpore od institucija. Imamo jedan ral zemlje na kojem proizvodimo krmivo za dvije domaće svinje. Više od polovice uništile su ove godine divlje svinje”, rekao je Vladimir.

Vladimir je kontaktirao nadležno lovačko društvo, a potom i Ministarstvo poljoprivrede. Rečeno mu je da će doći nadležni lovnik da sastavi zapisnik, a kada je došao, prema njegovim riječima, samo je kazao da ne mogu lovci biti na svim mjestima odjednom.

Iz Lovačkog društva ‘Slavuj’ iz Dubranca odgovaraju da na proljetnom prebrojavanju nisu imali niti jednu divlju svinju te da one na područje dolaze iz Pokupskoga. Zato, kaže predsjednik društva Ivica Kušević, dobivaju samo deset markica za odstrel, od kojih su od travnja potrošili četiri.

“Kada se posije kukuruz, onda se mora s lovnim ovlaštenikom dogovoriti kako se kukuruz brani. U roku od osam dana potrebno je s lovoovlaštenikom dogovoriti mjere obrane. Meni je te obitelji žao, ali nisu se prijavili niti su išta poduzeli. Zar oni misle da je meni drago što svinje ljudima ruše kuruzu?”, odgovara Kušević.

KUDA IDU DIVLJE SVINJE?

Svinja ima, ali njihov broj je teško reći. Osim s područja Velike Gorice, dojave smo dobili i iz Grada Zagreba. S područja Hrašća i Obreža žale se na divlje svinje iz Turopolja, a poljoprivrednik iz Petrovine potvrđuje njihove navode.

“Ima ih jako puno na području Petrovine i Gradića. Drastičan je porast u čitavoj državi. Lovačka društva nemaju kontrolu nad svojim lovištima. Razmišljamo o osnivanju udruge putem koje ćemo sudskim putem tražiti obeštećenja”, rekao je poljoprivrednik Stjepan S. iz Petrovine.

Međutim, kontaktirali smo nekoliko većih poljoprivrednika iz Velike Gorice, koji su željeli ostati anonimni, i oni su nam rekli da lovačka društva ove godine rade bolje i učinkovitije nego prethodnih godina. Drugi akteri tekućih događaja pak sumnjaju u isto. Njima se čini da lovačka društva nisu dovoljno motivirana jer odstrelna naredba lokalnim lovačkim društvina ne donosi korist.

U nastavku su brojke i metode, zaključite sami.

NAREDBA O SMANJENJU BROJNOG STANJA DIVLJE SVINJE

Ministarstvo poljoprivrede u srpnju je ove godine produžilo prošlogodišnju naredbu kojom se populacija divlje svinje ima smanjiti do biološkog minimuma, odnosno do 10% planiranog matičnog fonda.

Ministarstvo je također, kao dio mjera kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge, donijelo odluku da se za odstrel svakog pojedinačnog grla divlje svinje dodijeli nadoknada te da se lovoovlaštenike oslobodi od obveze plaćanja 50% iznosa godišnje naknade za pravo lova. Sve to u zoni zaštite, nadziranja i zaraze: Velika Gorica još uvijek srećom nije u tom području.

Drago Arbanas iz Lovačkog Društva ‘Zvonimir’ iz Donje Lomnice, koje je nadležno za područje Petrovine, ali i gater Plemenite opčine turopoljske, kaže da je lovcima naređen odstrel, ali da se i poljoprivrednici moraju držati zakonskih odredbi za zaštitu svojih usjeva. Vlasnici usjeva dužni su pokositi travu oko usjeva, staviti barem priručnu ogradu te električni repelent koji se nabavlja od nadležnoga lovačkog društva.

“Naše društvo ima osam članova. Ljudi izlaze van i lovi se maksimalno koliko možemo. Divlju svinju je teško uloviti jer van ide noću. Svinja se zadržava u gustišu, a noću se kreće preko otvorenih područja. Može preći u jednoj noći više od dvadeset kilometara. Lovi se u pomoć noćne optike na razne načine. Prošle lovne godine (tj. od 31. ožujka 2022. godine do 1. travnja ove godine. op.a.), odstrijelili smo više od 40 grla divlje svinje, a u samo par mjeseci ove godine već nešto manje od 30. Radimo sve što je u našoj moći da ispoštujemo naredbu iz ministarstva”, rekao je Arbanas.

Arbanas je dodao da društvo na različite načine pomaže u zaštiti poljoprivrednih usjeva. Jedan od njih je zakonom propisana raspodjela repelenta, ali da se i unosom hrane u šumu svinje tamo pokušavaju zadržati. Daju se također dozvole lovcima da čuvaju vlastiti kukuruz.

Iz Lovačkog društva ‘Stari gaj’ iz Mraclina javili su nam da je ove lovne godine odstrijeljeno već 20 divljih svinja. Cijele prošle godine taj broj je bio 10.

Iz Lovačkog društva ‘Srna’ kažu da su na njihovoj lovno-gospodarskoj osnovi divlje svinje samo na Gradićkom polju te da su ove lovne godine odstrijelili dvije.

Lovačko društvo ‘Sokol’ iz Pokupskoga odstrijelilo je lani 41 divlju svinju, a od travnja ove godine već njih 38.

I tako dalje.

TUROPOLJSKA SVINJA JE U KARANTENI

Plemenita opčina turopoljska za izbijanje zaraze afričke svinjske kuge priprema se već nekoliko godina. Župan Odrčić istaknuo je da POT ne teži profitu nego održanju genetskog materijala pasmine, ali da unatoč tome ništa neće biti od pomoći ako izbije zaraza. Kako se radi o otvorenom uzgoju, iako su podignuta tri reda zaštitne ograde oko maloga gatera, POT ne može dobiti status III. kategorije uzgajivača jer on podrazumijeva štalu. U slučaju izbijanja zaraze, jedna četvrtina ukupne populacije turopoljske svinje će biti eutanazirana. Bile te svinje zaražene ili ne.

“Naš gater ne nalazi se u Turopoljskom lugu, nego u Šiljakovačkoj dubravi između lukavca i gudca. Od trideset hektara na kojima inače vršimo otvoreni uzgoj uvođenjem mjera zaštite od afričke svinjske kuge spali smo na samo tri hektara. Krenuli smo s pripremama prije dvije godine, a ove su godine mjere gotovo pa karantena. Svinje su zatvorene u mali gater, ne idu više na ispašu u šumu. U malom gateru zaštićene s s tri reda ograda: prvo električna ograda, zatim red fizičke te potom još jedan red električne ograde. Uložili smo dosta sredstava u bio-sigurnosne mjere. Provodimo stalnu dezinfekciju, u prostor se više ne ulazi vozilima, samo jedna osoba ulazi u prostor. Kontrolu vrši veterinarska stanica. Pridržavamo se svih uputstava i pravila koje je postavilo ministarstvo, ali postoji velika bojazan jer se u slučaju afričke svinjske kuge ne radi samo o prijenosu izravnim kontaktom”, rekao je župan Plemenite opčine turopoljske Juraj Odrčić.

SVINJSKA KUGA JE BLIZU

U Zagrebačkoj županiji krenuli su obavezni tečajevi biosigurnosnih mjera za svinjogojce. Poljoprivredni savjetnik Dalibor Zima iz podružnice u Velikoj Gorici te voditelj Odsjeka za poljoprivredu i ruralni razvoja Grada Velike Gorice Marko Kos potvrdili su da će se edukacije održati u Velikoj Gorici te u okolnim općinama Pokupsko, Kravarsko i Orle u skoroj budućnosti, kada to odredi Ministarstvo poljoprivrede.

Svi naši sugovornici složni su bili u ocjeni da su mjere predostrožnosti poduzete, ali da je nemoguće procijeniti hoće li svinjska kuga doći do Gorice. Možemo se samo nadati da neće, ali ako dođe, i kod nas će krenuti preventivne eutanazije svinja.

 

Objava Mali poljoprivrednici žale se na štetu, lovci odstrjeljuju divlje svinje, svinjska kuga bliži se Velikoj Gorici pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.