Prijava

Vaša prijava

Urod grožđa znatno manji nego lani, demarkirane zone za sječu loze zbog bolesti

[]

Ovogodišnja berba grožđa bliži se kraju, a vremenske prilike zasada su u njoj poslužile vrijedne vinogradare.

Iako je vrijeme dobro, vinogradari Vukomeričkih gorica ostali su razočarani, kao i većina vinogradara iz ponajprije Zagorja, Moslavine, Iloka, Pelješca, Hvara i Korčule. Prošla je godina bila rekordna a ove je godine količina ubranog grožđa manja od 30% do 70%.

“Ovisno na kojem bregu. Općenito što se tiče vinogorja Vukomeričkih gorica, bilo je područja gdje je bilo tuče, a i gdje su peronospora i pepelnica zahvatile. Ove nas godine nije zahvatio mraz, ali tuča je bila u Kozjači, Barbarićima i u Buni. Nije svugdje isto. Većina je uroda podbacila. Kod ozbiljnijih vinogradara je šteta manja jer smo pojačali broj tretiranja, a kod onih koji nisu redovno radili njima je bilo teže. I bit će još teže jer se opasno širi zlatna žutica. Već je demarkirana njezina zona i tu će se morati sjeći loza pa će sve više vinogradara odustajati”, rekao je za Kronike Velike Gorice predsjednik udruge vinogradara ‘Grozd’ Vlado Mikulčić.

Razlog toga je vrlo problematična i zahtjevna, kako vegetacijsko – klimatološki tako i tehnološki vinogradarska 2023. godina, koja će biti upisana kao jedna od najlošijih u proteklih dvadesetak godina. Ni pojačani broj tretiranja zaštitnom sredstvima vinove loze nije pomogao u suzbijanju bolesti plemenjače, pepelnice, fitoplazme, a ponegdje i tuče.

Uvijek optimističnim i vrijednim vinogradarima kao i dosada ostaje nada i vjerovanje u puno bolju i uspješniju slijedeću vinogradarsku godinu.

Objava Urod grožđa znatno manji nego lani, demarkirane zone za sječu loze zbog bolesti pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.