Prijava

Vaša prijava

HNK Gorica se oglasila oko afere s VAR-om: Oštro osuđujemo nezakonito objavljivanje snimaka, izaziva se hajka

[]

HNK Gorica je donijela zajedničko priopćenje s Dinamom, Rijekom, Lokomotivom, Varaždinom i Slaven Belupom oko recentnih događaja oko curenja snimki iz VAR-sobe. Jedna od posljedica afere je današnja ostavka Brune Marića na mjesto šefa Komisije nogometnih sudaca HNS-a. Priopćenje donosimo u cijelosti:
“Na osnovu zajedničkog stava većine klubova članova SuperSport Hrvatske nogometne lige, izražavamo duboku zabrinutost i neslaganje s nedavnom serijom javnih pritisaka prema sucima, Komisiji nogometnih sudaca i Hrvatskom nogometnom savezu kojima svjedočimo u proteklih nekoliko dana. Svjedoci smo nezapamćene situacije u hrvatskome nogometu i kao njegovi izravni dionici, smatramo nužnim da damo svoj službeni stav na ovu temu.
Prije svega naglašavamo kako oštro osuđujemo nezakonito objavljivanje snimaka komunikacije VAR sobe i sudaca u nekoliko utakmica SuperSport Hrvatske nogometne lige. Takve radnje su nedopustive, nezakonite i stvaraju neprijateljsko okruženje između sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige. Pozivamo Hrvatski nogometni savez i nadležne institucije da žurno zaštite sve dionike natjecanja otkrivanjem i kažnjavanjem odgovornih fizičkih i/ili pravnih osoba. Kao izravnu posljedicu ovih događaja, trenutno svjedočimo izravnom stvaranju alternativnih istina koje za cilj imaju jedino zastrašivanje i utjecanje na buduće nogometne događaje.
Također želimo istaknuti kako smatramo nedopustivim ponašanje dijela nogometne zajednice na temu nekoliko sudačkih odluka prikazanih u objavljenim VAR snimkama. Ne želimo ulaziti u meritornost tih istih odluka, jer su i potpisnici ovog službenog priopćenja bili oštećeni određenim sudačkim odlukama u pojedinim utakmicama SuperSport Hrvatske nogometne lige. Naglašavamo da takve odluke ne smatramo namjernim već su posljedica tumačenja određenih situacija na terenu.
Suci u nogometu imaju ključnu ulogu u održavanju integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige, a njihove odluke, iako ponekad kontroverzne, čak i pogrešne, trebaju biti poštovane. To nipošto pak ne znači kako se njihove odluke ne smiju javno propitivati i o njima se treba raspravljati između svih klubova sudionika Hrvatske nogometne lige kroz Komisiju za profesionalni nogomet i Komisije nogometnih sudaca. Javna hajka kojoj svjedočimo posljednjih nekoliko dana, osobito od strane profesionalnih sportskih klubova i relevantnih medija, ne samo da narušava integritet natjecanja, već i stvara neprihvatljivo i neprijateljsko ozračje koje može negativno utjecati na kvalitetu i atmosferu u našem sportu i društvu u cjelini.
Stoga ne možemo ostati nijemi na očite pokušaje izazivanja hajke i izravnog utjecaja na neovisna tijela, a koja za cilj ima stvaranje atmosfere straha. Suglasni smo da mnoge stvari unutar sudačkih protokola moraju biti jasnije i preciznije, ali ne smije se dopustiti da subjektivna i prilagođena tumačenja pojedinih odluka koja se neutemeljeno i nezakonito plasiraju u javnost koriste za pokušaje ostvarivanje bilo kakvih prednosti za bilo kojeg sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige ili pokušaja stvaranja atmosfere straha između sudionika natjecanja ili sudaca. Svi nogometni klubovi trebaju biti svjesni svoje odgovornosti prema nogometnoj zajednici i javnosti. Samo zajednički, poštujući pravila i standarde fair i poštenog sportskog ponašanja, možemo očuvati ugled hrvatskog nogometa.”
Kako su se izjasnili ostali klubovi HNL-a, možete pročitati OVDJE.

Objava HNK Gorica se oglasila oko afere s VAR-om: Oštro osuđujemo nezakonito objavljivanje snimaka, izaziva se hajka pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.