Prijava

Vaša prijava

Goran Beus Richembergh gost na 297. Matičinom četvrtku u Knjižnici Galženici

[]

Matičin četvrtak, tradicionalno okupljanje u Knjižnici Galženica, bit će održan u četvrtak, 14. ožujka u prostorijama knjižnice, ali i online na službenoj web stranici Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici.  

Ovog četvrtka će Goran Beus Richembergh, poznati publicist, kroničar i leksikograf njemačke i austrijske nacionalne manjine u Hrvatskoj, održat će predavanje pod nazivom “Istaknuti Nijemci u Turopolju i središnjoj Hrvatskoj kroz povijest”.

Rođen 1965. godine u Splitu, Goran Beus Richembergh je završio srednju školu s titulom suradnika u kulturno-znanstvenim ustanovama. Diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega se 1995. godine preselio u Veliku Goricu.

Imao je bogatu karijeru u turizmu kao menadžer od 1987. do 2005. godine, a potom se posvetio političkoj karijeri: bio je zamjenik gradonačelnika Velike Gorice od 2005. do 2009. godine, predsjednik Gradskog vijeća od 2009. do 2010. godine te zastupnik u Hrvatskom saboru od 2008. do 2020. godine. Također je bio član Parlamentarne skupštine Vijeća Europe od 2015. do 2020. godine, gdje je bio predsjednik Pododbora za manjine od 2018. do 2020. godine.

Aktivan je kao član njemačkih nacionalno-manjinskih udruga u Hrvatskoj od 1990. godine te je bio aktivno uključen u istraživanje povijesti svoje nacionalne zajednice. Jedan je od osnivača Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba 1992. godine i bio je njen član vodstva od 1992. do 1997. godine, te ponovno od 2022. godine. Također je član Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu i podržavajući član Udruge Nijemaca i Austrijanaca u Siraču.

Goran Beus Richembergh je također bio jedan od pokretača i redoviti sudionik Međunarodnog simpozija “Nijemci i Austrijanci u hrvatskom kulturnom krugu” od 1993. godine, kao i “Godišnjaka/Jahrbucha” Njemačke zajednice.

Kao autor, objavio je mnoge članke i studije o povijesti njemačke nacionalne manjine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kako u hrvatskim tako i u njemačkim izdanjima. Također je autor brojnih knjiga koje se bave književnošću, mobilnošću mladih i historiografskom publicistikom.

Objava Goran Beus Richembergh gost na 297. Matičinom četvrtku u Knjižnici Galženici pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.