Prijava

Vaša prijava

FOTO Velika Gorica je primjer grada uspjeha i hrvatski predvodnik u zelenoj tranziciji

[]

U POU Velika Gorica danas se održava radionica i završna konferencija projekta Velika Gorica Solarni grad – Odbrojavanje. Glavna tema su fotonaponski paneli na krovovima javnih zgrada. Podsjetimo, paneli su u sklopu projekta postavljeni na 22 zgrade javne namjene i proizvodit će ukupno preko 600 mWh i time omogućiti velike uštede.

Ovim projektom Grad Velika Gorica postaje prava definicija solarnog grada i odličan primjer na razini cijele naše države, a to je danas istaknuo i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić. “Velika Gorica je primjer grada uspjeha u brojnim područjima, ne samo području energetike. Zanos, razvoj, to se osjeti gdje god dođete u Veliku Goricu i nema prostora u gradu gdje se nešto ne realizira od EU projekata. Ovo uistinu govori o jednoj pozitivnoj putanji kojom se kreće Velika Gorica.”, ističe Erlić i čestita gradonačelnikovom timu zbog izvršavanja EU projekata u rokovima.

Napravili ste nešto što je za Veliku Goricu veliki iskorak, vi ste sada grad koji je predvodnik u zelenoj tranziciji. Ovdje ste u jednom potezu riješili 22 ustanove, to je zaista za čestitati. Štedjet ćete i čuvati okoliš.”, zaključuje Erlić.

Panorama Velike Gorice iz zraka značajno se mijenja i to na bolje. Projekt „Odbrojavanje“ donosi brojne benefite jer isti nije samo investicija u infrastrukturu, već i investicija u bolju i održiviju budućnost grada. “Naša Velika Gorica poželjnija je i ljepša za život. Ove solarne elektrane financijski će nam olakšati život jer one su ekonomski prihvatljivije i jedan od projekata koje si neki grad može samo poželjeti. Nadamo se da ćemo u narednom periodu, zahvaljujući svima vama i poglavito Ministarstvu, postaviti i na ostale zgrade te da će to postati standard u našem gradu”, ističe gradonačelnik Krešimir Ačkar te dodaje kako je, zahvaljujući suradnicima, Grad Velika Gorica ostvario sredstva za 22 elektrane dok su drugi gradovi poput Zagreba ostvarili tek osam.

Predstavnik partnerske agencije u projektu, REGEA-e, Velimir Šegon, istaknuo je zadovoljstvo ovim projektom i činjenicom da se već održava završna konferencija. “Kroz projekt su stvorene investicije, veseli nas što vidimo plodove rada, te sunčane elektrane na objektima. Na njima će se proizvoditi čista električna energija, bitno će se smanjiti financijski trošak, bit će i konkretne energetske uštede.”, istaknuo je zamjenik predsjednika REGEA-e i čestitao na provedbi projekta.

Na današnjoj radionici je cilj bio kroz razmjenu iskustva korisnika Programa ”Energija i klimatske promjene” dobiti uvid u provedbu projekata, omogućiti bilateralnu suradnju korisnika Programa te ojačati suradnju s inozemnim partnerom.

Sudjelovao je i predstavnik programskog partnera Energetskog instituta Hrvoje Požar koji je istaknuo kako ovom projektu daju maksimalnu podršku. “Ovaj spoj savršeno funkcionira, da imate stručnjake za upravljanje programom i stručnjake za energetiku na jednom mjestu, onda vidimo ovakve lijepe rezultate nakon tri godine velikog rada.”, ističe Matija Vajdić.

Nositelj projekta je Grad Velika Gorica, a partneri na projektu su Turistička zajednica grada Velike Gorice, Veleučilište Velika Gorica te The Energy Farm International Foundation iz Norveške. Za provedbu projekta Grad je osigurao sredstva putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora. Ukupna vrijednost projekta je oko 654.000 eura od čega će se putem financijskog mehanizma osigurati bespovratnih 533.000 eura, dok će se preostali iznos financirati iz proračuna Grada i proračuna projektnih partnera.

Objava FOTO Velika Gorica je primjer grada uspjeha i hrvatski predvodnik u zelenoj tranziciji pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.