Prijava

Vaša prijava

Zlata, srebra i posebno priznanje za velikogoričke vinare na međunarodnoj izložbi vina

[]

U subotu, 23. ožujka, u Čazmi je pod pokroviteljstvom Grada i Turističke zajednice Čazma te u organizaciji Udruge vinogradara i vinara “Čazma” održana jubilarna 11. Međunarodna izložba vina “Čazmanski Vinokap” 2024. Na izložbi su sudjelovali i velikogorički vinari i vinogradari iz udruge Grozd.

Ukupno je bilo 100 uzoraka, od kojih 92 vina i 8 alkoholnih pića (rakija i likera), pristiglih od 45 izlagača. Posjetitelji su imali priliku kušati vina iz čazmanskog, moslavačkog, koprivničkog, križevačkog vinogorja te vina iz Bosne i Hercegovine. Svi uzorci su podvrgnuti organoleptičkom pregledu i ocjeni od strane dvije stručne komisije po pet članova, po metodi 100 pozitivnih bodova, pod predsjedanjem dr. sc. Ivane Alpeze.

Dodijeljena je 21 zlatna diploma, 39 srebrnih, 28 brončanih, uz 1 priznanje, dok je 11 uzoraka odbačeno. Turopoljski škrlet proizvođača Vlade Mikulčića iz Velike Gorice osvojio je zlato, a s 87 bodova dobio je posebno priznanje za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte škrlet. Također, zlato su osvojili i škrlet Stjepana Lučana, dok su mješavina bijelih sorata i škrlet Josipa Lučana iz Šiljakovine osvojili srebro.

Šampion izložbe s osvojenih 88 bodova je vino graševina, ledena berba 2015., proizvođača Zlatka Sonenšajna iz Koprivnice.

Objava Zlata, srebra i posebno priznanje za velikogoričke vinare na međunarodnoj izložbi vina pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.