Prijava

Vaša prijava

FOTO Peđa Grbin u Velikoj Gorici komentirao stanogradnju i istaknuo SDP-ov “Plan za stan”

[]

Socijaldemokratska partija Hrvatske danas je u Velikoj Gorici održala konferenciju za medije na kojoj su sudjelovali Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, v.d. predsjednice SDP-a Velike Gorice i kandidatkinja na listi koalicije Rijeke pravde u I. izbornoj jedinici Ivana Mlinar te predsjednik Foruma seniora SDP-a Hrvatske i kandidat na listi koalicije Rijeke pravde u I. izbornoj jedinici Ivo Jelušić.

Dotaknuli su se pitanja stanogradnje u Velikoj Gorici, konkretno u Ulici Andrije Kačića Miošića gdje se i održala konferencija te SPD-ovog “Plana za stan” koji su predstavili još prije godinu dana. “Nismo se slučajno našli u ovoj ulici koja je savršen primjer toga u što se Velika Gorica posljednjih godina pretvorila. Ovdje imate duž cijele ulice betonske gromade udaljene maksimalno do četiri metra jedne od drugih, primjer nekontrolirane gradnje stanova i betonizacije te ustvari urbane devastacije grada”, objašnjava Ivana Mlinar te govori kako će zbog ove urbanizacije doći do nastanka urbanih toplinskih otoka gdje će kvaliteta života biti znatno smanjena.

Dotaknula se i pitanja visokih cijena stanova. “Zanimljivo je da niz ulicu više nigdje ne piše cijena kvadrata. To je zato što postoje službene i neslužbene cijene koje idu po principu licitacije. Ovdje, u Velikoj Gorici, priuštivo stanovanje ne stanuje. Nemamo tu politiku i opravdano se pitamo za koga se grade ovi stanovi, tko si ih može priuštiti, jer mlada gorička obitelj ili mladi pojedinci to sigurno ne mogu jer je početna cijena kvadrata 3.000 eura”, dodaje Mlinar i ističe da nemaju ništa protiv razvoja i širenja grada te doseljavanja no smatraju da to ne smije biti na štetu onih koji tu već žive te da profit ne smije biti jedini pokretač razvoja.

Slaže se s time i Ivo Jelušić te ističe kako je rješavanje stambenog pitanja vrlo važno za život, a danas to mnogima nije moguće. “Za kvadrat stana čovjek za svoju prosječnu plaću ne može kupiti pola kvadrata. Inflacija je učinila svoje, ali ovdje se radi o pohlepi građevinara. Cijene su porasle za više od duplo za što nema nikakvog ekonomskog opravdanja”, govori Ivo Jelušić i kratko ističe – mladi nemaju gdje živjeti, a stari nemaju od čega živjeti. “Zato imamo plan za stan i plan za rast plaća i plan kako da u ovoj Hrvatskoj ne bude korupcije, samo je na građanima da se 17. travnja odluče za promjenu.”, zaključuje.

Upravo o “Planu za stan” najviše je govorio Peđa Grbin. Riječ je o planu koji su u ožujku 2023. godine predstavili upravo u Velikoj Gorici. “Ovo je problem koji imamo u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Velikoj Gorici. Stanovi se grade, ali se ne grade za naše ljude.  Hrvatska je zadnja u Europi po dobi kada mladi ljudi napuštaju roditeljski dom, prosječno imaju 33 godine. A zašto? Jer si stan ne mogu priuštiti. Stoga je jedan od najvažnijih, najvećih i najsnažnijih stupova našeg programa “Plan za stan”, program stanogradnje. Smatramo da se država napokon mora aktivno uključiti u izgradnju stanova i moramo početi koristiti javni novac kako bi osigurali mladima da mogu doći do stana, a da pritom ne uđu u dužničko ropstvo do 65 ili 70 godine života i to za stan do 50 kvadrata. Mi govorimo o demografskoj politici”, ističe predsjednik SDP-a Peđa Grbin te ističe da Hrvatska nije ništa lošija od Austrije ili Nizozemske koja ima takve planove.

Dodaje i kako država ima niz nekretnina koje bi mogla iskoristiti za izgradnju subvencioniranih planova za mlade. “U godinu dana možemo izgraditi 15.000 stanova koje ćemo pod normalnim uvjetima staviti na tržište, a tada će i cijene komercijalnih stanova koje grade privatnici morati biti niže jer više nitko neće biti spreman platiti tri, četiri ili više tisuća eura za stan. Želimo osigurati da hrvatske obitelji mogu dobiti stan po povoljnim uvjetima i da naši mladi ne moraju čekati srednju životnu dob da bi otišli iz roditeljskog doma”, zaključuje Grbin.

Objava FOTO Peđa Grbin u Velikoj Gorici komentirao stanogradnju i istaknuo SDP-ov “Plan za stan” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.