Prijava

Vaša prijava

VIDEO Meteorološka sonda Ventus 1 uspješno završila misiju, pronađena u Sloveniji

[]

Udruga i prvi hrvatski raketni startup Nucleus Aerospace jučer je uspješno lansirao meteorološki balon sa sondom Ventus 1. Nakon što se balon promjer 2,5 metara na visini od 36-37 kilometara proširio, puknuo je. Tijekom prolaska kroz atmosferu, aktivirao se padobran i sondu spustio na Zemlju. Nucleusov tim pratio ju je putem GPS-a i pronašao u Sloveniji.

“Misija se svakako može smatrati uspješnom jer smo ispunili većinu očekivanja i uspješno dobili podatke i snimke koje smo planirali prikupiti. Organizacijski gledano sve je prošlo bez problema i uz malo dužu potragu ljudima i dronovima uspjeli smo pronaći sondu”, rekao nam je predsjednik udruge, direktor start-upa i maturant velikogoričke gimnazije Luka Nuić.

“Sve snimke su zapravo videi s leta koje su bilježile dvije kamere. Nažalost jedna se ugasila zbog niskih temperatura od -70 stupnjeva, a ona slika gdje je nebo potpuno crno i vidi se zakrivljenost zemlje je slikana sa 36km visine nad Hrvatskom.
Ostale slike su pripremanje hardvera, punjenje balona i pustanje istog. I slike u kojima se vidi mala maketa CroCube satelita kako se penje prema rubu svemira”, rekao je Nuić.

Sonda pronađena u Sloveniji

“Ruta sonde koju smo simulacijom planirali je išla preko Zagorja do granice sa Slovenijom. Odmah nakon puštanja, jedan od dvaju GPS uređaja, onaj satelitski, prestao je slati koordinate, a drugi ih je slao u intervalima. Tim koji je sondu pratio kod Trakošćana je primio informaciju da je sonda prešla granicu sa Slovenijom. Nakon ulaska u Sloveniju, izgubili smo signal. Na lokaciji odakle su došli zadnji podaci nismo našli ništa i zaključili da se sonda srušila u područje bez signala”, kazuje Nuić.

Ipak, sonda je na kraju pronađena. “Baš što smo se razočarani što nećemo pronaći sondu vratili u Zagreb, dobili smo obavijest od satelitskog GPS-a da se sonda nalazi u središnjoj Sloveniji. Za vrijeme puta proradio je i drugi GPS i poslao podatke da je sonda u pokretu, što je značilo da ju je netko pokupio. Uskoro smo dobili e-mail od bračnoga para iz Slovenije, a kako smo već bili u blizini, brzo smo je preuzeli”, ispričao je Nuić.

U pripremi lansiranje prvog hrvatskog satelita CroCube

Dosad je Nucleus Aerospace uspješno lansirao jednostupanjsku suborbitralnu raketu Curie I te još veću i bržu raketu Curie I-EX, a u planu je lansiranje prvog hrvatskog satelita CroCube.

U realizaciji misije Ventus 1 sudjelovali su Luka Nuić, Ante Matković, Andrija Hrvojević, Tomislav Penava, Marko Miličević, Ivan Nuić, Lucija Legin, Ana Hrvojević, Leon Beloša, Karlo Matković. Većina njih polaznici su Gimnazije Velika Gorica, a dolaze iz Velikog Polja, Velika Mlake i Velike Gorice.

Glavni sponzor ove misije je Jadranski naftovod d.d.

 

 

Objava VIDEO Meteorološka sonda Ventus 1 uspješno završila misiju, pronađena u Sloveniji pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.