Prijava

Vaša prijava

FOTO Civilna zaštita drži edukaciju: Na Tuđmancu simulator potresa, potražni psi, vatrogasni poligon…

[]

U sklopu manifestacije VG Fest i Dani mladih danas je Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova na Trgu Franje Tuđmana u Velikoj Gorici provelo edukativnu kampanju ‘Usvoji znanja da šteta bude manja’. Edukacija traje do 14 sati.

U sklopu događanja pripremljene su razne aktivnosti te se građani imaju prilike upoznati s opremom i vozilima operativnih snaga sustava civilne zaštite, modelima potresa, poplava i erozije tla, simulatorom potresa te tehnikama pružanja prve pomoći i oživljavanja. Tu su i nezaobilazni potražni psi, čiji vodiči prezentiraju način dresure za potragu unesrećenih osoba. Također, posjetitelji imaju priliku pogledati i demonstraciju rada s robotom, odnosno modernu tehnologiju kao što su dronovi i termovizijske kamere. Postavljen je i vatrogasni poligon te građani mogu izmjeriti šećer i tlak.

“Dva u jednom. Zahvaljujem Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a koje se pridružilo kampanji naše turističke zajednice. Vrlo je zanimljivo što imamo simulator potresa. Drago nam je što smo uspjeli spojiti ove dvije akcije”, rekao zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Neven Karas.

Podsjetimo, do sada se nacionalna kampanja Ravnateljstva civilne zaštite „Usvoji znanja da šteta bude manja“ provodila u 30-ak gradova te je obuhvatila oko 6000 djece i mladih, a sve s ciljem upoznavanja građana, a posebno djece, s ulogom i djelovanjem operativnih snaga sustava civilne zaštite, podizanja svijesti o potrebi smanjenja rizika od katastrofa, kako se ponašati u slučaju katastrofa i kako odgovoriti na njih.

“Ovo je prva nacionalna kampanja ‘Usvoji znanja da šteta bude manja’ kojim Ravnateljstvo civilne zaštite educira i pokazuje kako funkcionira civilna zaštita i što trebaju znati o mjerama i aktivnostima. Kroz interaktivne radionice pokazujemo različite rizike, ali i načine na koje reagiramo. Imamo nove tehnologije: dronove, simulator potresa. Djeca ovdje mogu osjetiti kako potres izgleda u pravom smislu”, rekao je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut.

Objava FOTO Civilna zaštita drži edukaciju: Na Tuđmancu simulator potresa, potražni psi, vatrogasni poligon… pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.