Prijava

Vaša prijava

U tjedan dana u Velikoj Gorici 29 prometnih nesreća, tri vozača uhićena

[]

U vremenu od 17. – 23. lipnja 2024. g. (ponedjeljak – nedjelja) provedena je tjedna akcija „Nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga“, usklađena sa akcijama EU, gdje se postupalo i po ostalim težim prekršajima, na području policijske postaje Velika Gorica, kojom prilikom je utvrđeno 57 ciljanih prekršaja i to:

-3 prekršaja vožnje vozilom pod utjecajem alkohola,
-1 prekršaj odbijanje podvrgavanja testu na droge – vozač vozila,
-1 prekršaj odbijanje alkotestiranja – vozač vozila,
-3 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja na samostalno upravljanje,
-1 prekršaj upravljanja vozilom pod zabranom upravljanja,
-2 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
-29 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila,
-12 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje,
-3 prekršaja nepravilnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje,
-2 prekršaja crvenog svjetla za vozača vozila.

Također je utvrđeno i 19 ostalih prekršaja iz domene prometa.
Ukupno je utvrđeno 76 prometnih prekršaja. Vozači koji su zatečeni pod utjecajem alkohola, a nisu zadržani do otrežnjenja, vozačka dozvola im je privremeno oduzeta na rok od 12 sati i isključeni su iz prometa.

Tri (3) vozača su uhićena i uz Optužni prijedlog prepraćena na Općinski sud – prekršajni odjel:
– Prvi (1) vozač nije recidivista, teži prekršaji (odbijanje podvrgavanja testu na droge i upravljanje vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje),
– Drugi (2) vozač nije recidivista, teži prekršaji (odbijanje alkotesta i upravljanje vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje),
– Treći (3) vozač – recidivista, teži prekršaji (alkohol iznad 1,50 g/kg, prije stjecanja prava na samostalno upravljanje, upravljanje pod zabranom).

Vikend rekorder se zabio u rasvjetni stup

Dana 22. lipnja 2024. godine (subota) u 18,20 sati, muškarac starosti 41 godinu, upravljao je teretnim vozilom krećući se cestom kroz mjesto Petina, grad Velika Gorica. Kod k. br. 50, kao oštećeni, sudjelovao je u prometnoj nesreći s ozlijeđenom osobom (lake tjelesne ozljede), slijetanjem vozilom s ceste i nalet na stup.

>> FOTO Prometna nesreća u Petini: Kombi se zabio u betonski rasvjetni stup

Očevidom utvrđeno da je upravljao vozilom za vrijeme dok je u organizmu imao prisutnost alkohola u koncentraciji od 2,44 g/kg., umanjeno za dopuštenu pogrešku od 0,10 g/kg. Protiv istog redovnim putem biti će podnijet Optužni prijedlog nadležnom sudu.

Za vrijeme provođenja tjedne akcije dogodilo 29 prometnih nesreća (26 s materijalnom štetom i 3 s ozlijeđenim osobama – 3 osobe lake tjelesne ozljede).

Akcije se provode kako bi kod vozača potaknula pozitivna ponašanja u prometu a u cilju smanjenja broja prometnih nesreća vozača sa najtežim posljedicama gdje je najčešći uzrok alkohol i nepropisna brzina kretanja vozila.

Objava U tjedan dana u Velikoj Gorici 29 prometnih nesreća, tri vozača uhićena pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.