Prijava

Vaša prijava

FOTO Održana 19. Međunarodna smotra folklora Ivanje u Novom Čiču

[]

U Novom Čiču bilo je vrlo veselo ove subote – održavala se 19. Međunarodna smotra folkora Ivanje u Novom Čiču, Dan Župe Novo Čiče te Dan mjesta Novo Čiče. Kako su istaknuli organizatori, ivanjski dani posebno su značajni za njihov kraj i naše mjesto, a u organizaciju su se uključile sve udruge mjesta – KUD Čiče Novo Čiče, DVD Novo Čiče, DŽ Novo Čiče, NK Dinamo, te udruga umirovljenika Novo Čiče.

“Predsjednik KUD-a Stipo Duvnjak i KUD Čiče svojim vrijednim radom i čuvanjem turopoljske baštine već godinama oplemenjuju život Novog Čiča, ali i cijelog Turopolja”, istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Foto: FB Krešimir Ačkar

Prva međunarodno smotra folklora Ivanje u Novom Čiču održana je tamo već davne 2006. godine. Do sada su imali čast ugostiti ukupno 170 društva od kojih je 51 iz susjednih država, a prošle subote su se uz već poznata lica i po prvi puta predstavili neki novi gosti.

„Ivanje u Novom Čiču“ bilo je mnogo više od predivnih plesova i pjesme koje je publika imala priliku čuti i vidjeti te više od samog druženja mladih ljudi koji čuvaju i prenose tradiciju. U subotu su se na prostoru Etno sela Novo Čiče prezentirali i turopoljski specijaliteti poput roštilja, gulaša, šarana na rašljama te gibanice i druge slastice. Predstavila su se i društva i udruge iz mjesta koji su pokazivali svoje radove poput članova sekcije vezenja i tkanja koji su oduševili posjetitelje.

Foto: KVG

Na pozornici se u sklopu Međunarodne smotre folklora predstavilo deset društava:

1. KUD “NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI” Petrijevci, Hrvatska
2. FOLKLORNO DRUŠTVO “KRES” Novo Mesto, Slovenija
3. KUD “PETEFI ŠANDOR” Laslovo, Hrvatska
4. KUD “STARI GRAD” Lukavec, Hrvatska
5. FOLKLORNO DRUŠTVO „RAKEK“ Rakek – SLOVENIJA
6. FA “ETNO SISCIA” Sisak, Hrvatska
7. FOLKLORNA TANCOVA GRUPA  “PENDARI” Bankya – Sofija, Bugarska
8. UDRUGA BOSANSKIH POSAVLJAKA „IZVORNI OBIČAJI“, Zagreb – Hrvatska
9. HRVATSKO AMATERSKO KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO “GLINSKA TAMBURICA“ Glina, Hrvatska
10. KUD “ČIČE” Novo Čiče, Hrvatska

Društva su nastupala u tradicionalnim nošnjama prikazivajući plesove i pjesme svojih krajeva. Iduće godine nas čeka veliko jubilarno 20. Ivanje u Novom Čiču.

 

Objava FOTO Održana 19. Međunarodna smotra folklora Ivanje u Novom Čiču pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.