Prijava

Vaša prijava

AKTUALNI SAT: Centar za starije, medicinski centar i javni toaleti samo neke od tema

[]

Jutros se u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održava 17. Sjednica Gradskog vijeća koja ima ukupno 20 točaka, a koje uključuju izvješća o radu velikogoričkih ustanova te prijedloge Odluka o koeficijentima za obračun plaće, o organizaciji i načinu naplate parkinga, Odluke o prodaji nekretnina u k.o. Vukovina, Prijedlog Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na izmjene Statuta Muzeja Turopolja i druge. Više o Dnevnom redu možete vidjeti ovdje.

Predsjednik MO Rakarje, Vedran Zobec, pitao o Dnevnoj bolnici i u kojem je stanju čitav projekt. „Potreba i sva istraživanja su pokazala da je primarna medicinska skrb prioritet broj jedan. No to nije ingerencija našeg grada već je sve pod Županijom. Oformljena je radna skupina stručnjaka, govorimo o tome da će se na zemljištu morati raditi promjene Urbanističkog plana stoga je tu uključeno mnogo djelatnika koji će razviti model i koncept. Treba vidjeti kako što bolje i adekvatnije odgovoriti na potrebe naših građana., odgovorio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

SDP-ovog vijećnika Ivu Jelušića zanimalo je hoće li se uskratiti financiranje medijima ukoliko se ne objavljuju informacije svih političkih stranaka te zatražio financijsko izvješće o tome koliko se mediji plaćaju. „Sami ste odgovorili da su mediji u privatnom vlasništvu i nema smisla da se gradonačelnik petlja u interni rad medija. To ćete morati riješiti s njima“, govori gradonačelnik Krešimir Ačkar i ističe da su informacije o financiranju javno objavljene na stranicama Grada odavno.

Ivanu Belošević zanimalo je jesu li sva vrtićka djeca koja su zadovoljila uvjete za upis upisana, a drugo pitanje vezano je bilo uz Centar za starije osobe i kada bi mogli očekivati početak radova. Lana Krunić Lukinić, pročelnica Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti, je odgovorila: „I ove godine su upisi u vrtiće prošli bez poteškoća, svako dijete koje je imalo prioritetne uvjete je upisano- dakle roditelji koji imaju prebivalište u Velikoj Gorici i oboje su zaposleni. U planu upisa je za sada upisano preko 520 djece. U tijeku su prijave za tri nova vrtića – Goričanka, Dubranec i Gradići. Kroz pedagošku godinu 2024./2025. će biti upisano preko 700 djece“

Što se tiče pitanja o Centru za starije, odgovorio je zamjenik gradonačelnika Neven Karas: „Završen je postupak prethodnog savjetovanja o Zakonu u javnoj nabavi, u tijeku je Savjetovanje pa će ići postupak. Otvaranje natječaja bi moglo biti krajem kolovoza ili u rujnu nakon čega slijedi odabir izvođača i potpisivanje ugovora i nadamo se da će ove godine već krenuti izgradnja“

Vijećnik Damir Slojšek je pitao o stanju i kvaliteti hidranata u Kurilovcu, odnosno, zanimalo ga je je li provjeren rad hidranata na koje mu je usmjerena pozornost nakon što je bilo poteškoća s kvalitetom vode u dijelu Kurilovca. Zanimalo ga je i stanje Natječaja za Pročistač za koji je prošlu Gradsku sjednicu dobio odgovor od direktora VG Vodoopskrbe Krunoslava Višića, odnosno, zanimalo ga je postoje li neki rokovi koje su zadali. Odgovara direktor Višić koji navodi da se hidranti na godišnjoj razini provjeravaju i tada se sankcioniraju greške, a što se tiče pitanja za rok, o tome konkretnog odgovora nije bilo.

Sljedeći na redu bio je vijećnik Zvonko Kunić koji je pohvalio novi javni linijski prijevoz koji od sada prolazi sve do Mičevca i pitao: „Autobusne stanice su obilježene samo žutim linijama, namjeravaju li se postaviti i kućice za zaštitu od vremenskih uvjeta?“ Gradonačelnik Krešimir Ačkar je istaknuo: „Nije bilo normalno da Velika Gorica nije javnim prijevozom bila spojena s Mičevcem niti da se moralo kilometrima hodati do stanica u  Velikoj Mlaki. Očekujemo da nam građani šalju primjedbe i kritike. Javne nadstrešnice su u Javnoj nabavi za nove stanice.“

Ivana Bekavca zanimalo je o stanovanju za osobe s invaliditetom. „Ima li uprava našeg grada volje i kapaciteta provesti projekt poput Centra za invalide ili sličan projekt financiranjem iz EU Fondova?“

Drugo pitanje je bilo vezano uz cijene grijanja i rezultate analize grijanja u Velikoj Gorici. „Intenzivno radimo s HEP-om na popravljanju infrastrukture i kotlovnica, zgrade koje su energetski obnovljene već imaju jeftinije grijanje, radi se na tome da se smanje troškovi građanima.“, odgovara gradonačelnik Ačkar te će ostatak odgovora Robiću poslati pisanim putem.

Stipo Duvnjak je imao pitanje o događanjima u gradu tijekom ljeta, o kojima je zamjenik Karas odgovorio da ih je zaista mnogo, a to možete vidjeti i na svim najavama na našem portalu. Pitanje je bilo i o te zelenim projektima i o povučenim sredstvima za takve projekte na što odgovara gradonačelnik te naglašava da ih još ove godine čeka 1100 dodatnih sadnica, što je ukupno preko 2000 sadnica koje će samo ove godine biti posađene u našem gradu.

Vijećnika Ozrena Robića zanimalo je, godinu dana nakon što je prvi puta postavio to pitanje, hoće li Velika Gorica dobiti javne toalete. Ističe i par informacija o Centru za starije o kojem se i ranije govorilo. „Goričani koji dobivaju srčani ili moždani udar imaju dva do tri puta veću šansu da umru. Na prostoru ZTC-a imamo bazu hitne službe gdje je stacionarni helikopter. Razmišlja li se o tome hoće li Goričani koji imaju hitnu situaciju da se do, primjerice, KB Dubrava prevoze helikopterskim prijevozom kako bi se smanjili eventualni troškovi?“, pitao je.

Po pitanju javnih toaleta odgovorio je gradonačelnik Ačkar koji navodi kako će se u projektu autobusnog kolodvora urediti i javni toaleti, no da se projekt zbog raznih okolnosti još uvijek ne provodi. Robić s ovim odgovorom nije zadovoljan.

MOST-ova vijećnica Valentina Dorotić ispitala je situaciju s novim Javnim prijevozom po pitanju usklađivanja voznih linija, ali i činjenice da je Grad na kraju platio 11 milijuna eura više od predviđenih 14 milijuna eura za Javni prijevoz (ukupno 25 milijuna eura). Odgovorio je gradonačelnik kako su svjesni da postoje neki termini koje bi trebali mijenjati i prilagoditi te da je u tijeku rok od 60 dana za građane koji mogu poslati primjedbe i savjete. Govora je bilo i o uređenju okoliša oko Osnovne škole Nikole Hribara za koje navodi da je dotrajali i da bi ga trebalo urediti.

Vijećnika Juru Odrčića zanimalo je hoće li škola u Dubrancu biti spremna za novu školsku godinu te hoće li Grad i ove godine financijski pomoći roditeljima u nadolazećoj školskoj godini. Dobio je odgovor da se radi ubrzanim intenzitetom i da bi škola u kolovozu trebala biti spremna za tehnički pregled, a u rujnu za početak nastave. Što se tiče sufinanciranja i pomoći učenicima i roditeljima, to će se održati i ove godine.

Nakon Aktualnog sata trenutno je u tijeku rasprava o Odluci o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima sudjelovanja roditelja u cijeni programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Velika Gorica. Ovom odlukom bi vrtići od 1.9.2024. godine bili besplatni. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Objava AKTUALNI SAT: Centar za starije, medicinski centar i javni toaleti samo neke od tema pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.