Prijava

Vaša prijava

Sačekuša kod Mičevca: Vatrenim oružjem prijetili goričkim komunalnim redarima

[]

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Prisila prema službenoj osobi“ na štetu dvoje zaposlenika trgovačkog društva za pružanje komunalnih usluga u Velikoj Gorici.

Sumnja se da je 44-godišnjak u srijedu, 26. lipnja 2024. godine oko 17.30 sati u Mičevcu, u ulici Augusta Šenoe verbalno prijetio 60-godišnjem zaposleniku i 34-godišnjoj zaposlenici trgovačkog društva za pružanje komunalnih usluga u Velikoj Gorici, a sve u namjeri da ih spriječi u obavljanju njihove djelatnosti.

Nakon što su zaposlenici trgovačkog društva za pružanje komunalnih usluga uočili teretno vozilo s građevinskim otpadom na zemljištu na području Mičevca, postupali su s ciljem provjere dokumentacije sa svrhom suzbijanja odlaganja ilegalnog otpada. Osumnjičeni koji se tamo nalazio više im je puta uputio verbalne prijetnje kao i prijetnje vatrenim oružjem, a nakon čega se udaljio.

Nakon saznanja policije o događaju,  kroz kriminalističko istraživanje intenzivno se tragalo za njim te je naknadno pronađen, a pretragom na adresi stanovanja oružje nije pronađeno.

Osumnjičeni 44-godišnjak predan je pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnijeta Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici, te se kriminalističko istraživanje nastavlja.

Isti dan zatvoreno ilegalno odlagalište kod Kosnice

Podsjetimo, iz policije su 26. lipnja priopćili da je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjim muškarcem zbog sumnje da je nezakonito sakupljao, odlagao i obrađivao građevni otpad na više katastarskih čestica na području Obrezine i Kosnice u vodozaštitnom području.

Ilegalno dvorište za odlaganje otpada u Kosnici

Uhićenju je prethodilo zatvaranje ilegalnog dvorišta za odlaganje otpada na području Kosnice. Građevinska inspekcija Državnom inspektorata djelovala je nakon što je Grad Velika Gorica službeno zatražio poduzimanje dodatnih aktivnosti po pitanju suzbijanja ilegalnog odlaganja otpada na administrativnom području grada.

U kolovozu prošle godine Grad Velika Gorica je počeo s postavljanjem kamera za nadzor ilegalnog odlaganja otpada pretežno na području Kosnice, a u rujnu su zaposlena tri nova komunalna redara. U lipnju ove godine velikogoričko je komunalno redarstvo u više navrata zaustavilo kamione čije je odredište bila upravo ova ilegalna građevina.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar i direktor VG Čistoće Ivan Rak više su puta javno istupili ističući da smeće dolazi od zagrebačkih građevinara. Ne samo to. Više smo puta tijekom zadnjih godinu dana izvještavali o dojavama građana s područja Kosnice i Mičevca, kojima je dosta smeća iz Zagreba.

Problem je sada eskalirao, a država je očigledno nemoćna da ga riješi. Kako saznajemo od aktera upoznatih s lokalnom problematikom, policija odbija slati ophodnje na problematične lokacije, čime se komunalne redare prepušta na milost građevinskoj mafiji.

Imena su poznata, kao i lokaliteti, kao što je Ježdovec, koje su već dugoročno devastirali. Ako je Zagreb dopustio ekološku katastrofu na svojim rubnim područjima, Velika Gorica neće slijediti njihov loš primjer.

Objava Sačekuša kod Mičevca: Vatrenim oružjem prijetili goričkim komunalnim redarima pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.