Prijava

Vaša prijava

Ne radi centralni sustav za uputnice i recepte: Evo kako doći do lijekova

[]

Središnji softver CEZIH-a, odnosno HZZO-a ne radi, i nije moguće realizirati eRecept, eUputnice i eNalaze, ali do lijekova je moguće doći preko starih papirnatih recepata. Samo što ih ponovo treba na papir raspisati liječnik.

“Trenutno ima problema u radu sustava CEZIH (dohvat i realizacija eRecepata, eUputnica PZZ/SKZZ..). Intenzivno radimo na otklanjanju”, objavili su iz HZZO-a.

“Pacijenti moraju fizički otići liječniku i preko papirnatih recepata mogu podignuti lijekove. To vrijedi čak i za one recepte koji su već ranije provedeni kroz sustav eRecept i za ponavljajuće recepte ako oni nisu realizirani. Znači, mora se fizički otići po recept liječniku za preuzimanje bilo kojeg lijeka. Za sve lijekove koji nisu hitni, recepti mogu biti realizirani i kasnije”, rekli su nam iz jedne županijske ljekarne iz Velike Gorice.

Problem je nastao nakon posljednjeg updatea antivirusnog programa Crowdstrikea, koji je izazvao fenomen koji je u IT svijetu poznat kao “plavi ekran smrti” na Windows računalima, javljaju mediji.

Značajni problemi zabilježeni su u zračnoj luci u Australiji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Španjolskoj. Brojni letovi su odgođeni, a putnicima je savjetovano da kontaktiraju svoje zračne prijevoznike i prate najnovije informacije. U Britaniji je prekinuto emitiranje Sky Newsa, a niz europskih aviokompanija i zračnih luka također je prijavio probleme. Vodeći američki avioprijevoznici – Delta, United i American Airlines – obustavili su svoje letove diljem svijeta, piše Index.

Objava Ne radi centralni sustav za uputnice i recepte: Evo kako doći do lijekova pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.