Prijava

Vaša prijava

Prije pet godina napustio nas je Ivan Galeković, vatrogasci mu odaju počast

[]

Pet godina je već prošlo od kad je život izgubio mladi vatrogasac Ivan Galeković Gale. Na današnji dan, 20. srpnja 2019. godine, Izgubio je život u akciji gašenja obiteljske kuće u Velikoj Gorici.

“Prijatelju, kolega, Ivek… Isto kao i danas, bila je subota. Sparno jutro prije 5 godina. Ispod našega tornja svi zajedno smo pili kavu i govorili jedan drugome da će danas biti pakleno vruće.
I bilo je, ali u najgorem mogućem smislu života! U hodnicima postrojbe tišina da sve boli za uši, svako u nekoj svojoj misli u svojem kutu sa vječitim pitanjem “Zašto?”. Čovjek snuje a Bog određuje. Toga dana netko drugi je kovao tvoje i naše planove. Nekome drugome je trebao tvoj zarazni osmijeh, tvoja hrabrost i odlučnost, a nas ostavio u velikoj nevjerici, tuzi i žalosti ali opet sretne i ponosne što smo te imali. Ima neka moć u dobrim ljudima i nakon smrti. Oni kao da i dalje žive, ostaju zauvijek sa nama i u našim mislima. Svakodnevno nas gledaš sa murala ispred postrojbe, otpraćuješ na svaku intervenciju i kao da govoriš one naše riječi: “Dečki, samo pomalo i jako!” Prijatelju, kolega, Ivek…Svakog dana smo sve bliže tvojoj postrojbi ali do dolaska šaljemo ti vatrogasan pozdrav, ponosan, sa uzdignutom glavom i suzom u oku. Pozdrav prijatelju i vidimo se!”, prisjetili su se prijatelja i kolege vatrogasci iz JVP Velika Gorica.

U njegovu čast održava se Memorijal Ivan Galeković – Gale u Velikoj Gorici, kojom prilikom je otkriven i mural s njegovom slikom kod Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica. Vatrogasni dom u Mraclinu sada nosi njegovo ime kao i spomen ploča koja se nalazi na vatrogasnom domu.

 

Objava Prije pet godina napustio nas je Ivan Galeković, vatrogasci mu odaju počast pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.