Prijava

Vaša prijava

FOTO Blagdan Velike Gospe svečano se slavi u svetištu u Vukovini

[]

Blagdan je Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo i veliki broj vjernika i hodočasnika očekuje se danas na misnim slavljima po brojnim marijanskim svetištima u Hrvatskoj. Blagdan Velike Gospe svečano se obilježava u Župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini, jednom od najstarijih svetišta u Turopolju.

Uoči blagdana održana je od 6. do 14. kolovoza tradicionalna devetnica na čast Majci Božjoj Vukovinskoj, a predslavio ju je, kao i današnje središnje misno slavlje, vlč. Ivica Cujzek, župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu i dekan Zapadnovaraždinskog dekanata.

Od najranijih dana hrvatske povijesti traje tradicija štovanja Blažene Djevice Marije. Moleći njezin nebeski zagovor, iz zahvalnosti je se časti kao “kraljicu Hrvata” i “najvjerniju odvjetnicu Hrvatske” (fidelissima advocata Croatiae). Najstariji lik Gospe u hrvatskoj kulturi – pralik Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta – potječe iz druge polovice 11. stoljeća. Pronađen je u crkvi sv. Marije u Biskupiji kod Knina.

Osim kao značajno marijansko svetište u Turopolju, kojemu hodočasti veliki broj vjernika, vukovinska se crkva ubraja među najznačajnije sakralne građevine sjeverozapadne Hrvatske. Mjesto se kao proštenjsko prvi put spominje već u 16. stoljeću, a zapis o drvenoj kapelici datira u 1630. godinu. Novcem od zavjetnih darova Majci Božjoj, izgrađena je zidana crkva na mjestu kapele 1658. godine, a dograđena je 1704. godine. Iz stare građevine sačuvani su kip Majke Božje Vukovinske i kip Trpećeg Isusa.

Svoj današnji oblik vukovinska je crkva zadobila do 1799. godine te se svojim kružnim tlocrtom s pravom izdvaja u graditeljskoj baštini našega kraja. Restauratorska istraživanja provedena u unutrašnjosti otkrila su ispod nekoliko slojeva dobro sačuvani oslik iz vremena 1893. godine kada je Marko Antonini (Gemona, 1849. – Zagreb, 1937.), hrvatski slikar talijanskoga podrijetla, cjelovito oslikao crkvu nizom apostolskih svetaca i dekorativnih motiva.

Objava FOTO Blagdan Velike Gospe svečano se slavi u svetištu u Vukovini pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.