Prijava

Vaša prijava

Stižu bolja vremena za Stari grad Lukavec

[]

Stari grad Lukavec najstariji je objekt u Velikoj Gorici koji u današnjem obliku na svome mjestu gleda na turopoljsku nizinu već punih 300 godina. Izgrađen za obranu Turopolja od turskih provala za razliku od svog drvenog prethodnika nikada se nije morao braniti od tuđinske ruke već isključivo od domaće koja ga je zanemarivala.

Njegovu važnost oduvijek je isticala Plemenita općina turopoljska koja je početkom devedesetih samostalno krenula u spašavanje ovog arhitektonskog dragulja našega zavičaja, a na prijelazu stoljeća prepoznale i stručne službe kada je dvorac temeljito obnovljen, no nizom nes(p)retnih događaja nikada nije prodisao punim plućima kao turističko odredište. Težak udarac zadali su mu i potresi koji su uzdrmali temelje objekta. Zahtjevna obnova pod nadzorom konzervatora ponovno ga je učvrstila u njegovom središnjem dijelu tornja, ali preostao je još dio radova na ostalim dijelovima kaštela.

Za vrijeme tih radova ipak se prionulo aktivnostima koje bi Stari grad Lukavec trebale vratiti značaj koji ovaj simbol Turopolja zaslužuje. Doznajemo, u tijeku su pripreme dokumentacije koje bi na temeljima prvotnog projekta uređenja Lukavca arhitekta Željka Kovačića, autora Muzeja krapinskih neandertalaca, trebale dati konačan izgled i funkciju samoga objekta. Cilj je da sva dokumentacija bude spremna do sljedećega proljeća kada bi se predstavila javnosti u sklopu obilježavanja 800 godina postojanja Plemenite općine turopoljske i to u tada statički obnovljenom kaštelu Lukavec.

Drugi smjer revitalizacije prostora Starog grada Lukavca može se pratiti kroz Elektronički oglasnik javne nabave na kojemu je prije nekoliko dana objavljen natječaj za izrađivača projektne dokumentacije arboretuma u perivoju Starog grada Lukavca, a koji će se urediti na temelju idejnog rješenja koji je izradio projektantski ured „Zona STO“ krajem prošle godine. Natječaj je otvoren do 27. kolovoza, a procijenjen vrijednost nabave je nemalih 70 tisuća eura.

Iz idejnog rješenja je vidljivo da će se urediti preko 56 tisuća kvadrata zelenog prostora, a koji ne uključuje središnji otok na kojemu se nalazi sami kaštel, najstrože zaštićeno kulturno dobro.

Glavnina radova uređenja arboretuma odnosi se na uređenje zelenih površina, uklanjanjem dotrajalih stabala i sadnjom novih, planirana je mreža pješačkih staza kroz popoločenja na tlu i staze na platformi koje će premostiti dio močvarnog terena, a uredit će se i kanali odmuljivanjem i uređenjem pokosa. U prostor bi se uvela urbana oprema poput klupa i info ploča, zamijenili mostovi te postavilo dječje igralište. S obzirom da je cijeli prostor konzervatorski zaštićen izbjeći će se betonizacija prostora pa je ponuđeno i alternativno rješenje za potrebno parkiralište. Najveću nadu u realizaciju ovakve ideje pokazuje i da je glavnina radova uređenje, a ne gradnja, što bi cijenu ovakvoga projekta trebalo staviti u ostvarive okvire.

Iako je jasno da Stari grad Lukavec u godini u kojoj će se obilježiti osam stoljeća Plemenite općine turopoljske neće zaživjeti u punom sjaju kao što ga prikazuju ove računalne vizaulizacije, sljedeća 2025. godina bit će svakako prekretnica koja će ga usmjeriti na taj put.


Popis učenika 1. i 5. razreda za školsku godinu 2024./2025.