Prijava

Vaša prijava

Dobili ste SMS poruku svog djeteta da ima novi broj mobitela?

[]

Ako ste jedni od onih koji ste primili poruku djeteta (imali ga ili ne) o tome da je izgubio mobitel i traži da mu nešto pošaljete na drugi broj, nažalost, niste jedini. Nadamo se samo da niste nasjeli na foru, odnosno, na smishing koji se u posljednje vrijeme sve češće događa.

Policijska uprava zagrebačka objašnjava da je smishing je napad društvenog inženjeringa odnosno „kampanja“ pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela Prijevara iz članka 236. Kaznenog zakona Republike Hrvatske s ciljem krađe osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka. Smishing je kombinacija SMS i Phishing krađe identiteta.

“Smishing prijevara provodi se na način da prevaranti, počinitelji kibernetičkog kriminaliteta pokušavaju u zabludu dovesti građane slanjem lažnih SMS poruka u kojima se nalazi poveznica (link) koja vodi prema zlonamjernom softveru. U SMS poruci koju građani zaprime, obično se od njih traži da pritisnu odnosno aktiviraju poveznicu koja će ih usmjeriti na lažnu internetsku stranicu i/ili pristup lažnom obrascu u koje trebaju unijeti osobne, financijske ili sigurnosne podatke te na taj način postanu žrtve prijevare a prevarantima otkriju osjetljive i privatne podatke što je njihov glavni cilj”, objašnjavaju iz policije.

Ova prijevara šira je od Hrvatske, navode. “Počinitelji kontaktiraju građane, ne samo u Hrvatskoj već i u drugim zemljama Europe i šire, te na prijevaran način od njih pokušavaju doći do njihovih podataka s bankovnih kartica i slično ili traže način da putem aplikacija kojima se mogu spojiti na daljinu uređaju žrtve i doći do mobilnog ili Internet bankarstva ili navesti samu „žrtvu“ da slijedi njihove upute kako bi došli u mogućnost raspolaganja s njezinim novčanim sredstvima koji se nakon toga distribuiraju na bankovne i druge račune u inozemstvu, vrlo često se radi o računima otvorenim u trećim zemljama.”

Stoga dodaju i savjete o tome što učiniti kada primite smishing poruku:

  • Obrišite poruke
  • Ne odgovarajte na poruke
  • Nemojte pritiskati poveznice, otvarati i pregledavati slike ili privitke
  • Ne dijelite osobne, financijske ili sigurnosne podatke
  • Ukoliko smatrate da ste postali žrtva krađe identiteta SMS porukom ili ako ste otkrili osjetljive podatke poput (PIN-a, broja kreditne kartice, OIB-a i drugo), odmah to prijavite banci, a potom i policiji.

Objava Dobili ste SMS poruku svog djeteta da ima novi broj mobitela? pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.