Prijava

Vaša prijava

Zdenko Bašić gost na 305. Matičinom četvrtku u Galženici

[]

Gost nadolazećeg 305. Matičinog četvrtka bit će Velikogoričanima drag i poznat Zdenko Bašić, idejni autor Muzeja zaboravljenih priča te organizator Perunfesta. Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici poziva sve zainteresirane da 3. listopada u 19:00 sati u Područnu knjižnicu Galženica, Trg Stjepana Radića 5, Velika Gorica, kao i putem www.matica-gorica.hr, prisustvuju ovom zanimljivom događaju.

Zdenko Bašić, rođen 1980. godine u Zagrebu, završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a diplomirao na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njegov diplomantski rad, lutka film “Priča o snijegu – Anđeli u snijegu,” nagrađen je nagradom za najuspješnije diplomante.

Bašić se bavi animiranim filmom, režijom i ilustracijom, za što je dobio brojne nagrade, uključujući nagradu “Grigor Vitez” za ilustraciju i književnu nagradu “Kiklop” za autorske knjige “Priča o čokoladi,” “Sjeverozapadni vjetar” i “Mjesečeve sjene.” Njegova slikovnica “Zlatarovo zlato” bila je najtraženija u 2018. godini. Osim toga, dobitnik je i nagrada ULUPUH-a, te priznanja za svoje grafičke i animirane radove.

Bašić piše neobične priče o starim gradovima i kaštelima, koje prate mitovi, legende i tajne prenesene s koljena na koljeno među lokalnim stanovništvom. U suradnji s Muzejom Turopolja, 2017. godine organizirao je prvi “Perunfest,” festival zaboravljenih narodnih priča i predaja. Njegov Muzej Zaboravljenih Priča u Zagrebu predstavlja jedinstveno mjesto gdje se bogata nematerijalna baština Hrvatske predstavlja kroz njegov autorski koncept.

Sugovornica na ovom događaju bit će Vesna Župetić.

Objava Zdenko Bašić gost na 305. Matičinom četvrtku u Galženici pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.