Prijava

Vaša prijava

Vrh vodnog vala Kupe sutra, DHMZ ne očekuje izvanredno stanje

[]

Nastavak obilnih oborina tijekom dana, noći i sutrašnjeg prijepodneva na području Gorskog kotara, Like, duž cijelog Jadrana i njegove unutrašnjosti i dalje može uzrokovati pojave bujičnih i urbanih poplava. Poseban naglasak je na bujičnjacima – npr. Otuča, Lika, Gacka, bujice zadarskog područja i sl., upozorava Sektor za hidrologiju.

Dosadašnja akumulacija oborina i prognoza novih oborina na navedenim područjima i područjima u gornjem toku rijeke Save uzrokuje daljnji značajan porast vodostaja rijeka od kojih su neke već ušle u značajnije mjere obrane od poplave.

Na slivu rijeke Kupe i njenih pritoka (Dobra, Mrežnica, Korana, Glina) visoki vodostaji potrajat će i sljedećih dana. Vrh vodnog vala rijeke Kupe u Karlovcu moguć je krajem sutrašnjeg dana kada bi mogao dosegnuti izvanredne mjere obrane od poplave. Dosadašnja i očekivana oborina nastavljati će uzrokovati brzi porast vodostaje Save te na njenim ostalim pritocima u gornjem dijelu sliva (Sutla, Krapina, Lonja, Bregana).

TRENUTNO STANJE OBRANA OD POPLAVA

Izvanredne mjere: Kupa – Selo Kupa

Redovne mjere: Kupa – Hrvatsko; Sutla – Zelenjak

Pripremno stanje: Bregana – Koretići; Drava – Osijek; Dunav – Batina, Aljmaš, Dalj; Gornja Dobra – Turkovići; Krapina – Kupljenovo; Kupa – Zapeć; Kupčina – Lazina brana; Sava – Drenje Brdovečko, Preljev Jankomir, Zagreb

STANJE, TENDENCIJA I PROGNOZA VODOSTAJA

SAVA: Vodostaji Save do Crnca su u porastu s tendencijom porasta. Nizvodno do Slavonskog Kobaša vodostaji su u opadanju s tendencijom porasta. Nizvodno su vodostaji u stagnaciji s tendencijom blagog opadanja. Vodostaji su u domenama od niskih do srednjih voda.

UNA: Vodostaji Une su u blagom opadanju s tendencijom porasta. Očekivani vrh vodnog vala U Hrvatskoj Kostajnici moguć je u subotu kada bi vodostaj mogao dosegnuti izvanredne mjere obrane od poplava.

KUPA: Vodostaji Kupe do hidrološke postaje Zapeć su u opadanju s tendencijom porasta. Nizvodno do Jamničke Kiselice vodostaji su u porastu s tendencijom porasta. Nizvodno su vodostaji u opadanju s tendencijom porasta. Vodostaji su u domenama od niskih do visokih voda.

MURA I DRAVA: Vodostaji Mure su u porastu s tendencijom porasta, u domenama srednjih i srednje niskih voda.
Vodostaji Drave do Belišća su u stagnaciji s tendencijom porasta. Na hidrološkoj postaji Belišće vodostaji su u stagnaciji s tendencijom stagnacije. Nizvodno su vodostaji u opadanju s tendencijom opadanja. Vodostaji su u domenama od srednje niskih do srednje visokih voda.

DUNAV: Vodostaji Dunava su u opadanju s tendencijom opadanja, u domeni srednje visokih voda.

Objava Vrh vodnog vala Kupe sutra, DHMZ ne očekuje izvanredno stanje pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.