Prijava

Vaša prijava

Bogati književni program u Gradskoj knjižnici povodom Mjeseca hrvatske knjige

[]

Od 15. listopada do 15. studenoga 2024. godine, u Hrvatskoj će se održavati manifestacija pod nazivom Mjesec hrvatske knjige. Ovogodišnja tema manifestacije stavlja naglasak na čaroliju izgovorene riječi te na važnost priča i pripovijedanja, uz slogan „Pričaj mi …“. U sklopu ovogodišnjeg programa obilježit će se i dvije važne književne obljetnice – 150. godina od rođenja istaknute hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić te 500. godina od smrti oca hrvatske književnosti Marka Marulića.

Program Gradske knjižnice Velika Gorica povodom Mjeseca hrvatske knjige nudi bogat izbor događanja za sve uzraste na sve tri svoje lokacije. Manifestacija će započeti književnim festivalom Turbooks, koji donosi tri zanimljiva književna druženja. Prvog dana, 16. listopada, na Dječjem odjelu knjižnice gostovat će književnica Sanja Polak. Sljedećeg dana, 17. listopada, učenici Ekonomske škole Velika Gorica imat će priliku ugostiti pjesnikinju Moniku Herceg, dok će se u večernjim satima održati susret s istaknutim književnicima Oljom Savičević Ivančević i Dragom Glamuzinom.

Za najmlađe posjetitelje pripremljeni su raznovrsni sadržaji, uključujući dramsku predstavu „Šumski požar, Zeko Mrkvić i čarobni grah“, pričaonice i kreativne radionice ČičaMiča, radionicu pripovijedanja u tehnici kamišibaja te interaktivnu pričaonicu „Vitez od srca“. Odgojitelji, učitelji, profesori i roditelji moći će sudjelovati u edukativnoj radionici Storytelling pod vodstvom prof. dr. sc. Vladimire Velički.

Knjižnica će također ugostiti različite nakladnike. Naklada Ljevak će se predstaviti na književnom susretu u Područnoj knjižnici Galženica, dok će se Nakladnička kuća Lector predstaviti u Središnjem odjelu.

U sklopu Četvrtog četrtka, program će biti tematski usklađen s Mjesecom hrvatske knjige, a poznata velikogorička pripovjedačica Andreja Krenek održat će radionicu na temu slavenske mitologije.

Program također uključuje predavanje Ksenije Banović, uz glazbenu pratnju Gordane Tomašić Šragalj i Dua DarMar, te književno-glazbenu večer s Lidijom Bajuk u Područnoj knjižnici Galženica. Predavanje Ksenije Banović „Kakve veze ima Šegrt Hlapić s Bugarskom?“ bit će popraćeno istoimenom izložbom, dok će tjedan dana kasnije prevoditeljica Dariya Pavlešen predstaviti ukrajinsku kulturu kroz knjigu „Čarobna bića u ukrajinskom mitu: čarobna zla bića“.

Tijekom cijelog Mjeseca hrvatske knjige, svi prvašići će se moći besplatno upisati u knjižnicu u Dječjem odjelu i Područnoj knjižnici Galženica te dobiti Čitatovnicu – čitateljsku putovnicu.

Više informacija o događanjima i aktivnostima možete pronaći u knjižnici ili pratiti na njihovoj web stranici i društvenim mrežama te u programu u nastavku.

Mjesec hrvatske knjige program

Objava Bogati književni program u Gradskoj knjižnici povodom Mjeseca hrvatske knjige pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.