Prijava

Vaša prijava

GASTRO TUROPOLJA 2024.: Sve je spremno, ove godine humanitarni karakter, sajam, radionice…

[]

Od 4. do 13. listopada Velika Gorica i Turopolje ponovno će biti u znaku gastronomije i lokalnih specijaliteta, zahvaljujući 23. izdanju manifestacije Gastro Turopolja. Ovaj događaj, koji organiziraju Turistička zajednica Velike Gorice i Udruženje obrtnika, nudi posjetiteljima bogat kulturni, glazbeni i zabavni program, uz poseban naglasak na domaću kuhinju, lokalne običaje i tradicionalne okuse.

Centralni događaj manifestacije je tradicionalni Nedjeljni turopoljski ručak, koji se održava ove nedjelje, 13. listopada, u Parku Plemenite općine turopoljske. Ovaj dan obilježit će bogata ponuda jela lokalnih ugostitelja, uz prateći kulturno-zabavni program. Posjetitelji će moći uživati u raznim specijalitetima, uključujući natjecanje u pripremi turopoljske kotlovine i lovačkog gulaša, degustaciju domaćih kolača, te izložbu jabuka i festival meda.

“Ova manifestacija svake godine okuplja građane oko izvorne gastronomije, običaja i tradicije. Ponovno ćemo postati središte vrhunskih okusa, mirisa i kulturnih događanja koja povezuju sve generacije. Gastro Turopolja nije samo prilika za uživanje u delicijama naše domaće kuhinje već i platforma kroz koju promičemo našu kulturnu baštinu, vrijednost lokalne zajednice i podržavamo naše domaće, lokalne obrtnike i privrednike. Ovaj događaj odavno je postao simbol našeg grada, iznimno me veseli da je svake godine sve veći broj posjetitelja iz Velike Goroice, Turopolja, ali i Zagreba i drugih sredina što samo govori da je kvaliteta sve veća i da je događaj sve primamljiviji svima onima koji žele provesti ugodno nedjeljno popodne”, govori gradonačelnik Krešimir Ačkar te ističe kako ove godine Gastro Turopolja ima humanitarni karakter.

Naime, manifestacija prati akciju „12. igrač“ za pomoć mladom sugrađaninu Ivanu, povezujući lokalnu zajednicu kroz brojne aktivnosti kojima je cilj prikupiti sredstva za ovu plemenitu svrhu. Posjetitelji će imati priliku podržati akciju putem donacijskih QR kodova, dok će mnogi izlagači donirati dio svojih prihoda za pomoć Ivanu.

U sklopu manifestacije održat će se i BBQ Masterclass radionica pod vodstvom Davora Šuškovića, majstora roštilja iz BBQ Hot Yarda, gdje će sudionici moći naučiti tajne pripreme vrhunskog roštilja i uživati u degustaciji, govori direktorica Turističke zajednice Velike Gorice, Maja Toth.

Program će dodatno upotpuniti Revija etno odjeće u izvedbi KUD-a Čiče Novo Čiče, koja će prikazati ljepotu tradicionalne turopoljske odjeće.

Ove godine, na 23. Gastro Turopolju, paralelno traju i 12. Velikogorički dani meda i degustacije pčelinjih proizvoda, 6. Gospodarski sajam te VOLIM EKO – 3. Festival ekološke poljoprivrede Zagrebačke županije koji će nuditi razne ekološke proizvode.

Objava GASTRO TUROPOLJA 2024.: Sve je spremno, ove godine humanitarni karakter, sajam, radionice… pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.