Prijava

Vaša prijava

Aktualni sat uz teme o uređenju prometnica, obnovi, vatrogasnim domovima i ZET-ovoj garaži

[]

Danas se u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica održava 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice. Aktualni sat je završio, a slijedi osam točaka Dnevnog reda. Glavne teme Aktualca bile su o novim projektima Grada Velike Gorice koje je najavio i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić,

Radovi u A.K. Miošića i parkiranje Arriva autobusa

MOST-ov Damir Slojšek postavio je pitanje građana o realizaciji i izgradnji ulice Andrije Kačića Miošića u punom profilu. Zanimalo ga je i o parkiranju Arriva autobusa kod osnovnih škola Eugena Kvaternika i Jurja Habdelića, odnosno, imaju li zakupljena parkirna mjesta dok nisu u vožnji. Odgovorio je pročelnik Dubravko Katulić. “Ulica je u fazi izrade projektne dokumentacije i mislimo da će glavni projekt ubrzo biti gotov. Uz tu je ulicu vezano raskrižje s Kurilovečkom koje nam je jako bitno, a da bi to napravili kako treba moramo ići u otkupe zemljišta, a to je najzahtjevniji dio projekta. To su dva odvojena postupka.”

Što se tiče autobusa govori: “Razgovarali smo s njima i rekli im da ne mogu tamo parkirati niti imati upaljene autobuse. Nije problem toliko Arriva koja ima svoje sjedište u Novom Čiču već Slavonija Tours koji imaju sjedište puno dalje pa parkiraju kod Sajmišta. Razgovarat ćemo s njima da se pokušaju prilagoditi”, dodaje.

Vatrogasni dom u Buševcu

HDZ-ovu vijećnicu Ivanu Belošević je zanimao rok završetka radova na Vatrogasnom domu u Buševcu i koja je svrha korištenja tog doma. Odgovorio joj je gradonačelnik Krešimir Ačkar koji objašnjava kako će Dom koristiti za sve udruge, manifestacije i slično, a predviđa se završetak radova i otvorenje u travnju iduće godine.

Radovi u Zagrebačkoj

SDP-ovog Ivu Jelušića zanimalo je kada će se završiti radovi na prometnici u centru Velike Gorice te je istaknuo pitanje građana zašto se GSG ne može plaćati bezgotovinskim načinom. Po pitanju završetka radova mu odgovara direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić koji navodi da je ugovorni rok za završetak radova godina dana, odnosno, radovi bi trebali završiti do polovice 2025. godine. “S obzirom na specifičnu situaciju i kompletnu infrastrukturu u toj glavnoj prometnici, gdje se ne nalazi samo vodovodod već i plin, vrelovod i telekomunikacije i struja, imamo dosta prepreka i rekonstrukcija. Moramo biti vrlo detaljni i precizni”, objašnjava. Na drugo pitanje o uplatama na šalterima navode kako su prevelike naknade te se do sada nije pokazalo isplativim, no razmislit će o uvođenju.

Jelušić nije zadovoljan odgovorima.

Vatrogasni dom u Novom Čiču

HDZ-ov vijećnik Stipo Duvnjak pitao je o otvorenju Vatrogasnog doma u Novom Čiču te o stipendijama i pomoći za učenike. Odgovara gradonačelnik Krešimir Ačkar te navodi kako su radovi u punom jeku. “Prema ugovoru će Dom biti gotov do kraja godine. U njemu će mjesto pronaći Mjesni odbor, Vatrogasno društvo, udruge, umirovljenici i sve udruge koje ste vi predložili i za koje smo adekvatno prilagodili sadržaje novog Društvenog doma”, govori te pohvaljuje Duvnjaka za dosadašnji rad.

Po pitanju ulaganja u učenike i studente navodi kako je Grad ponovno kandidiran za titulu Grada koji najviše ulaže u mlade i demografiju, te da su i ove godine osigurane stipendije, besplatne radne bilježnice, materijali te jednokratne pomoći za srednjoškolce, besplatni vrtići. “Nastavit ćemo s time i dalje”, zaključuje.

Obnova Centra za odgoj i obrazovanje

HSP-ovog vijećnika Lucijana Maslaća je interesiralo o obnovi zgrade Centra za odgoj i obrazovanje. “Dok zgrada nije otvorena roditelji djecu voze u iznamljeni prostor na Plesu kod Zrakoplovne škole koja nema adekvatne sprave i djeca s posebnim potrebama ne mogu izaći i trpe stalnu buku zrakoplova. Roditelji autobusima moraju dolaziti po njih. Što grad čini kako bi se naše sugrađane s posebnim potrebama vratilo u njihov dom?” Odgovara gradonačelnik Krešimir Ačkar koji navodi kako je Centar u stopostotnom vlasništvu Države i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. “Obnovu ne vodi Grad Velika Gorica. Ne bježimo od odgovornosti, roditelji su razgovarali sa mnom jučer i prije ljetnih praznika. Intenzivno surađujemo s Ministarstvom i pokušavamo riješiti taj problem. Sve što je u našoj domeni, mi poduzimamo. Imat ćemo sastanke na tjednoj bazi. Tražimo rokove obnove i sva pitanja ćemo zajedno s roditeljima pokušati riješiti”, govori Ačkar te pohvaljuje pitanje i brigu vijećnika.

Zanimalo ga je i o kadrovskim poteškoćama i međuljudskim odnosima unutar Centra, posebice jer u Upravnom vijeću imaju tri predstavnika Grada. Gradonačelnik Ačkar odgovara kako mogu upitati resorno Ministarstvo po tom pitanju. Maslać traži odgovore i pismenim putem te očekuje da se članovi Upravog vijeća više pozabave ovim problemima.

HDZ-ovog vijećnika Slavka Perkovića zanimalo je o otvaranju novih škola na području Grada i okolice, što je odgovorila pročelnica Lana Krunić Lukinić, a o čemu smo već pisali u nekoliko navrata.

Park u Cvjetnom naselju i garaža ZET-a

Iduće pitanje postavio je Zoran Lovrić, vezano uz park u Cvjetnom naselju, projektu koji, kako kaže, i dalje stoji u ladici. Ispituje i kada će se iz centra Grada maknuti ZET-ova garaža. Odgovore daje Katulić. “Postupak za izgradnju parka u Cvjetnom naselju je završen i pred potpisom je. Očekujemo da će se park završiti do kraja godine. Što se tiče javne garaže, jučer smo baš imali razgovore sa ZET-om. Preduvjet preseljenja je uvođenje novog prijevoznika, a to smo riješili. Time ZET ovdje ne bi trebao imati nikakva vozila. U pregovorima smo kada će izaći zauvijek iz našeg grada kako bi taj prostor zamijenili nekim drugim sadržajima.”, zaključuje pročelnik.

Govora je bilo i o sanaciji ulica u Gradu do kraja godine. Odgovara gradonačelnik Ačkar: “Ide Šenoina ulica, Ulica Bratstvo, Stepanska, Jelačićeva.. Svjesni smo sve problematike. Nastavit ćemo s radovima i u idućoj godini da sve ulice budu adekvatno obnovljene i postavljene sa svim komunalnim standardima.”, zaključuje.

Ilegalno pražnjenje septičkih jama i završetak cesti u Kurilovcu

Vijećnicu GLAS-a Stelu Dragicu Svračak zanimalo je o ilegalnom pražnjenju septičkih jama te o problemu javne rasvjete. Za javnu rasvjetu odgovara Katulić i ističe da su problema svjesni i da će ga riješiti.

“Grad Velika Gorica svake godine financira pražnjenje i VG Vodoopsrkba apelira na građane da se koriste tom uslugom, no pojavljuje se učestalo ilegalno praženjenje na razne načine na neprihvatljiv način. Apeliramo da to ne rade jer imamo cisterne koje to rade na adekvatan i ekološki način. Pozivam sve u Mjesnim odborima da se čim više koristi ta naša usluga”, odgovara direktor Višić.

Za kraj se govorilo o prometnicama u Kurilovcu – Jelačićevoj, novom semaforu na Vukovinskom polju i otvaranju Kirinčićeve. “Signalizacija će do kraja mjeseca biti uspostavljena. Kirinčićeva je završena u punom profilu i čeka se uporabna dozvola u resornom Ministarstvu. Za Jelačićevu je potpisan ugovor, u listopadu kreću radovi, prvo će se mijenjati cijevi, mijenjat će se kompletna infrastruktura, gradit će se i nogostup. Zahvaljujem svim Kurilovčanima na strpljenju”, zaključuje gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Objava Aktualni sat uz teme o uređenju prometnica, obnovi, vatrogasnim domovima i ZET-ovoj garaži pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.