Prijava

Vaša prijava

KUD Dučec u Međimurju izveo turopoljske plesove i pjesme

[]

Članovi KUD-a Dučec proteklog su vikenda, 19. i 20. listopada, gostovali u Međimurju na poziv KUD-a dr. Vinka Žganeca iz Vratišinca pokraj Čakovca. Prvi dan su uz vodstvo g. Nikole Medveda razgledali Čakovec, upoznali se s njegovom poviješću i znamenitostima te uživali u međimurskoj gastronomiji i vinima. U Čakovcu ih je dočekala bivša članica Dučeca, Petra Novaković, koja je izrazila zahvalnost što su joj dolaskom ispunili srce i dušu.

Nakon ručka, Dučec je sudjelovao na manifestaciji XVIII. vratišinečke vesele vurice u Vratišincu, gdje su izveli turopoljske plesove i pjesme, a domaćini su ih počastili zajedničkom večerom i druženjem. Tamburaši su dodatno podigli atmosferu. “Akademik Vinko Žganec, poznati hrvatski etnomuzikolog, rođen je 1890. godine u Vratišincu, zapisivao je brojne napjeve Međimurja, ali i cijele Hrvatske, a poznato je da je zapisivao i turopoljske pjesme, a prema nekim navodima nakon Franje Kuhača, upravo je on bio taj koji je zapisao mraclinski dučec po kojem Društvo nosi naziv”, ističu iz KUD-a.

Foto: KUD Dučec

U nedjelju su posjetili vidikovac Mađerkin breg s kojeg se pruža pogled na pet država, te su obišli vinariju Štampar i farmu jelena obitelji Perhoč. Uživali su u međimurskoj gibanici, jelenskim kobasicama, a putovanje završili ručkom u restoranu „K Jeleni“ u Gornjoj Dubravi.

Predsjednik KUD-a Dučec, Matija Kos, opisao je gostovanje kao savršenu kombinaciju odličnog društva, nastupa i prekrasnog Međimurja.

Objava KUD Dučec u Međimurju izveo turopoljske plesove i pjesme pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.