Prijava

Vaša prijava

U općine stiže širokopojasni internet: „To više nije luksuz nego potreba. Kao voda!“


Već četiri godine priprema se projekt širokopojasnog interneta koji bi obuhvatio veliku mrežu koja povezuje Grad Veliku Goricu sa susjednim općinama- Pokupskim, Orlima, Kravarskim, te općinama Pisarovina i Rugvica. Mnogo je dokumentacije, puno je posla, još jedan veliki korak ostvaren je danas kad su ugovore o suradnji potpisali Grada Gorica s načelnicima općina i Razvojnom agencijom Vegora, koja je nositelj projekta. Prema riječima direktorice Vegore, Maje Kurjak, projekt bi kompletno trebao biti gotov 2023. kad će sve općine dobiti širokopojasni internet, nešto što je, kažu i sami, potreba, a ne više luksuz.

„Internet je važan alat bez kojeg više ne možemo živjeti, baš kao što ne možemo živjeti bez vode zbog čega ga želimo učiniti dostupnim svim našim stanovnicima“, rekao je načelnik Pokupskog, Božidar Škrinjarić. U nekim dijelovima općine internetska mreža poprilično je slaba, oko 30 do 60 Mb/sec dok je u dijelovima Orla neznatnih 0,75. „Uvođenjem širokopojasnog interneta imat ćemo sve preduvjete za kvalitetan razvoj, baš kao i ostali krajevi i sredine“, kazao je načelnik Orla, Ervin Vujica.

Projekt u narednoj fazi agencija Vegora prijavit će na natječaj, javni poziv za iskaz interesa nakon kojeg će odabrati operatera, a u siječnju iduće godine bit će poznat i konkretan plan izgradnje. Širokopojasni internet po završetku projekta obuhvatit će oko 20 tisuća adresa naših građana. Vrijednost projekta je oko 200 milijuna kuna, a oko 63 milijuna kuna osigurano je bespovratnih sredstava.

„To je demografsko i razvojno pitanje i svakako nam je u budućnosti potrebna još bolja povezanost koja omogućuje nesmetanu komunikaciju. Vjerujem da ćemo mnoge stvari u budućnosti rješavati putem interneta, kao što su zdravstvo, školstvo i slično zbog čega nam je ovaj projekt neophodan i važan kako bi išli ukorak s vremenom“, istaknuo je gradonačelnik, Dražen Barišić.

Objava U općine stiže širokopojasni internet: „To više nije luksuz nego potreba. Kao voda!“ pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.