Prijava

Vaša prijava

POPUŠTAJU MJERE U TRI FAZE Od ponedjeljka se otvaraju knjižnice, muzeji, vozit će javni gradski prijevoz

[]

Vlada je na današnjoj sjednici potvrdila kako počinje postupna relaksacija mjera prevencije širenja zaraze koronavirusa, a prva faza počinje od ponedjeljka, 27. travnja.

PRVA FAZA

Od tada ponovno s radom kreću sve trgovine i poslovni subjekti koji se bave trgovinom, a koji nisu u sklopu trgovačkih centara. Otvara se i dio uslužnih djelatnosti, poput krojača, postolara, turističkih agencija, tamo gdje je kontakt sveden na minimum između svega dvije do tri osobe. Otvaraju se muzeji, galerije, antikvarijati, knjižnice i knjižare, uvode se javne gradske i prigradske linije, počinju sportski treninzi, kao i provedbe državnog stručnog ispita za grupe polaznika.

DRUGA FAZA

Iduća faza je od 4.svibnja kad počinje raditi zdravstveni sustav u punom kapacitetu, kao i privatne ordinacije, a omogućit će se i rad svim subjektima iz uslužnih djelatnosti poput frizera, kozmetičara, pedikera…

TREĆA FAZA
Treća faza popuštanja mjera počinje 11. svibnja i tada se otvaraju vrtići, škole, počinje nastava, održavanje umjetničkih i laboratorijskih vježbi, te je omogućeno okupljanje do 10 osoba na jednom mjestu. Otvorit će se i ugostiteljski objekti na vanjskim prostorima i terasama uz poštivanje epidemioloških mjera, počinje rad trgovačkih centara, te počinju voziti međužupanijske linije, a proširuju se i uvjeti za izdavanje e-propusnica ze otvaraju i nacionalni parkovi.

Vjerska okupljanja od 2.5.

I dalje se nastavlja zabrana velikih javnih okupljanja, a epidemiolozi će izdati i preporuke za korištenje zaštitne opreme u javnom prijevozu i slično. Posebna pažnja bit će posvećena starijim sugrađanima na koje se apelira da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze. Državna matUra bit će od 8. do 29. lipnja, a vjerska okupljanja ponovno su moguća od 2.svibnja.

“Ne možemo sve odmah vratiti na staro”

“Prioritet nam je zaštita ljudskih života i zdravlja, ali želimo omogućiti funkcioniranje gospodarstva u izmijenjenim okolnostima i uvjetima. Naš cilj da suzbijemo naglo širenje zaraze je ostvaren, no i dalje moramo biti oprezni i raditi u skladu s epidemiološkim preporukama. Popuštane mjera ne znači da se sve odmah može vratiti na staro”, apelirao je premijer Andrej Plenković koji je podsjetio kako ovih dana polovica svjetskog stanovništva živi u uvjetima ograničenog kretanja, a broj zaraženih prešao je 2 milijuna, dok je do danas 180 tisuća umrlih.

Objava POPUŠTAJU MJERE U TRI FAZE Od ponedjeljka se otvaraju knjižnice, muzeji, vozit će javni gradski prijevoz pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.