Prijava

Vaša prijava

Novi predsjednik uprave VG Vodoopskrbe “Radovi na aglomeraciji idu svojim tijekom”

['aglomeracije', 'VG vodoopskrba', 'vijeće']

Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća uz već ranije predložene točke dnevnog reda, dodana je i točka o javnom prijevozu te trenutnom stanju tvrtke VG Vodoopsrba. O javnom prijevozu govorio je Ervin Kolarec koji trenutno obnaša dužnost gradonačelnika, dok je o projektu Aglomeracije i trenutnom radu VG Vodoopskrbe pričao Mišić Krunoslav, novi predsjednik Uprave. Prvo se predstavio i objasnio svoj dolazak na dužnost.

“Djelatnik sam VG Vodooprskbe od 2013. godine, a inženjer građevinarstva sam od 2003. godine te je jedna od mojih većih referenci ta da sam radio u Institutu građevinarstva RH. Radio sam u sektoru razvoja i gradnje na praćenju investicija vodoopskrbe i odvodnje. Do dana stupanja sam bio upoznat s osnovnim procesima poslovanja društva, ali tek sam počeo s intenzivnim uvidom u poslovanje. Po sada prikupljenim podacima procjenjujem da se društvo stabilizira, posebice uzimajući u obzir izvanrednu situaciju. Društvo je dobro uhodano, kadrovi su relativno dobro uhodani te smo krenuli s kontinuitetom redovnog poslovanja. Volio bih naglasiti da nas u budućnosti čeka puno obaveza, a posebice po pitanju izgradnje Aglomeracije. Dogovorio sam hitan sastanak s Hrvatskim vodama.“

Uz objašnjenje upoznao je vijećnike i okupljene s trenutnim stanjem radova na projektu Aglomeracije. „Izgradnja Aglomeracije podijeljena je na tri cjeline. Na trećoj cjelini koja uključuje područje Velike Mlake smo tek započeli s radovima, izvedenost je niska, ali očekujem da bi do kraja godine taj dio mogao biti završen. Na dijelu paralelno uz Aveniju Ivana Pavla prema centru grada je izvedenost 93%, što se tiče područja Podbrežnice i Rakarja, izvedenost je 76% odnosno, izvedeni su svi radovi paralelo s ulicom Rudolfa Fizira te uz dionicu uz Gradsko groblje. To bi trebalo biti gotovo do kraja godine. Što se tiče fekalnih kanala u naselju Lukavec, izvedenost je 96%, u tijeku je izvođenje kanalizacijskih priključaka i kompletne sanacije rovova. Oko područja Črnkovec su pokrenuti radovi od južnog dijela bližem Kobiliću. Stupanj završetka radova je 100% po kolektorima i priključcima te se sada radi na sanaciji prometnice. Krenulo se s izradom crpne stanice Bapče te Črnkovcu. U cjelini A3, koja je ujedno i najveća na prostoru Donjeg Turopolja u koju ulaze Mraclin, Okuje, Staro Čiče, Vukovina, Gornje Podotočje te Buševec i Ogulinec. Za sada su na cjelini Mraclin, Okuje izvedeni radovi u 80%. Staro Čiče i Vukovina imaju 15% izvedenih radova.“, objasnio je Mišić.

Napomenuo je i kako radovi ni u jednom trenutku nisu, niti neće stati. „Stojim na raspolaganju i spreman sam odgovarati na sva pitanja, no molim vas za razumijevanje jer sam tek dva dana na ovoj funkciji.“

Šembera je raspravu započeo pitanjem o pročistaču. “Glavni problem je pročistač. Možemo mi prekopati Turopolje, ali ako ne nabavimo pročistač, što ste napravili? On već sada kasni godinu dana. Svi prate što će biti s time. Pročistač na onom mjestu nije sretno rješenje, već rizično. Ono što smo preko Udruge tražili je da Grad napravi geometrijski snimak da vidimo kolike su stvarne dubine na jezeru. Izgleda da fekalije završavaju na najdubljem dijelu Jezera Čiče, tamo gdje dolazi pročistač, a to znači da će voda za buduće generacije biti kontaminirana. Nama treba izvođač radova i onda tek dalje.”

Odgovor na to dao je novi predsjednik Uprave koji smatra da nema potrebe za postavljanjem tog pitanja jer je studija provedena te dana građevinska dozvola.

Šembera je naveo kako je potrebna osoba koja će biti zadužena za EU fondove. “Gradu se povećavaju troškovi. Ono što ne znamo je kako će Europska Komisija reagirati, hoće li nam zbog kontaminirane vode dati novac. Uzmite u obzir da oni nama novac daju kasnije. Trest ćemo se u iduće vrijeme. Ponovno pitam – Što je s kanalizacijom u mjestima Novo Čiče, Donje Podotočje .. Problem je u tome i što građani javljaju da se rupe popunjavaju zemljom, a ne granulatom.”

Horvačić je postavio pitanje o uporabljivosti izgrađene mreže te izrazio nadu da pregovori neće izazvati penale, dugoročne probleme te da će projekt Aglomeracije pozitivno ići dalje.
Bekić u ime kluba HDZ-a. “Direktor je bio uključen u sve te procese i do sada, no tek je dva dana tu i sigurno će i to sjesti na svoje. Vidjet ćemo kako će proći sastanci u Hrvatskim vodama. Znamo da će biti problema, ali projekt mora ići dalje. Stojimo na raspolaganje za podršku.”

Oporba je završila kritikom na transparentnost dosadašnjeg poslovanja te pokazala nužnost za pravovremene strategije.

Objava Novi predsjednik uprave VG Vodoopskrbe “Radovi na aglomeraciji idu svojim tijekom” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.