Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Bronja Žakelj: Bijelo se pere na devedeset

['bijelo se pere na devedeset', 'knjiga tjedna', 'knjižnica velika gorica']

Uz Knjigu tjedna ovog puta imamo i zanimljivu novost koju možete pronaći na stranicama Knjižnice. Naime, ove recenzije bit će promovirane i putem kratkih videa koji će biti dostupni na YouTube kanalu Knjižnice. Pronaći ih možete OVDJE.

KNJIGA TJEDNA Bronja Žakelj: Bijelo se pere na devedeset

Roman prvijenac slovenske autorice Bronje Žakelj „Bijelo se pere na devedeset“ potresna je obiteljska priča koja započinje prikazom možda ne idiličnog, ali ipak sretnog djetinjstva glavne protagonistice i pripovjedačice romana koja odrasta u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog, a još uvijek nam bliskog dvadesetog stoljeća. Iako je mjesto radnje Slovenija, odnosno Ljubljana, svatko tko je tih godina odrastao na prostoru bivše Jugoslavije lako će prepoznati i mnogo toga „svog“, od knjiga, televizijskih emisija, stripova, ručkova i poslastica, glazbe, trgovina, poznatih osoba i cijele lepeze pojmova iz ikonografije ne tako davnog života na ovim zemljopisnim prostorima.

Sretnu obitelj u čiji život zavirujemo kroz vrlo tečno pripovijedanje čine djevojčica Bronja, njezin brat Rok, majka Mitja, tata Janez i baka Dada. Tu je i čitav niz ujaka, stričeva, bratića i sestrični te obiteljskih prijatelja i susjeda koji zajedno čine raznoliku skupinu međusobno povezanih ljudi u čije odnose ne dobivamo neki duboki uvid, ali jasno je da njihova bliskost i česta vesela i zabavna druženja oblikuju Bronjin svemir i uz čije priče, nekako kao usput, odrastaju ona i brat.

Bronja je posebno vezana uz svoju prelijepu majku Mitju, kojoj poznaje „sve njezine oči“, a crni se oblaci tuge počinju nadvijati nad cijelu obitelj kad majka počne pobolijevati. Tu roman, koji je do tog trenutka imao poprilično zabavan i ležeran ton, počinje poprimati mračniju notu te postaje emocionalno vrlo intenzivan, a garantirano malobrojni neće pustiti i pokoju suzu (ili čak potoke). I onda, kad se čini da je priča na svom logičnom kraju, jer se čini da se dalje i ne može ili može teško, pripovjedačica tek započinje svoju priču. Priču koja je također bolna, ali koja se mora ispričati, i koja, na sreću, ipak ima malo ljepši kraj.

„Bijelo se pere na devedeset“ prava je drama na čije se čitanje u ovim mračnim vremenima možda neće odlučiti mnogi, ali onima koji ga ipak uzmu u ruke intenzitet emocija kojima je roman ispunjen neće dopustiti da ga ispuste iz ruku do samoga kraja. Iz radosti i veselja prema tuzi, pa onda na put koji vas ponovno uči nekom normalnom životu, snaga koja je potrebna da i vaša priča ne završi kao neke prethodne, sve su to vrijednosti s kojima će vas ovaj roman neizbježno povezati. Ovaj je roman ujedno oda obitelji, djetinjstvu i odrastanju i putokaz za nošenje s najtežim životnim situacijama.

Bronja Žakelj diplomirana je novinarka, a radila je i u marketingu te u bankarstvu. Kad je »posložila« sve u svom životu i kad su djeca odrasla, odlučila je, u ne baš tako mladim godinama, napisati svoj prvi roman, iznijeti čitateljima priču o svojoj obitelji, svom djetinjstvu i odrastanju. Učinila je to 2018. godine, u trenutku kad je imala 49 godina. Nepunih godinu dana kasnije njezina je knjiga postala hit u Sloveniji.

Pripremila: Ivana Grubačević

Objava KNJIGA TJEDNA Bronja Žakelj: Bijelo se pere na devedeset pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.