Prijava

Vaša prijava

Čudo prirode kao potencijalna jeftina terapija za liječenje koronavirusa

['artemisia annua', 'koronavirus', 'ljekovito bilje', 'poslovni.hr', 'SARS-CoV-2 liječenje', 'slatki pelin']

Slatki pelin biljka je porijeklom iz Azije koja proizvodi antimalarijski agent artemisinin, a znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, Sveučilišta Washington i Politehničkog instituta Worchester pokazali su da ekstrakti slatkog pelina bazirani na artemisininu, potpunim flavonoidima ili samo iz suhog lišća te biljke pokazuju antivirusnu aktivnost protiv novog koronavirusa, kako izvješćuje poslovni.hr.

Dodatne studije odredit će učinkovitost može li zaista ova biljka poslužiti kao jeftina terapija za liječenje infekcije virusom SARS-CoV-2, istaknula je američka znanstvenica Pamela Weathers, koja je zajedno s kolegama provela studiju objavljenu u znanstvenom repozitoriju bioRxiv.

Ljekovitost ranije dokazana

Slatki pelin (lat. Artemisia annua) se u medicinske svrhe koristi dugi niz godina. Iznimno je učinkovit u ublažavanju niza zdravstvenih tegoba. Kao ljekovita biljka upotrebljava se duže od dvije tisuće godina.

Čaj od slatkog pelina tako povećava imunitet organizma, djeluje antikancerogeno, uništava viruse, bakterije i parazite, te pomaže imunitet tako da uz pomoć nagomilanog željeza u stranim tijelima poput nekih veoma štetnih bakterija, parazita, virusa pa čak i malignih stanica uništava iste. Ovo čudo prirode u sebi sadrži artemisinin njegovu aktivnu supstancu koja u kontaktu sa željezom iz stranih tijela oslobađa slobodne radikale. Ovo čudo prirode pomaže imunitet i povećava njegovu efikasnost uništavajući i djelujući isključivo protiv stranih tijela u organizmu.

Foto: e-bioteka.com

U prilog potencijalnoj ljekovitosti ide i činjenica dokazana studijom provedenom 2005. godine, a koja je pokazala da slatki pelin ima antivirusni učinak i protiv virusa SARS-COV-1, koji je bio odgovoran za epidemiju SARS-a 2002. i 2003. godine. Američki znanstvenici postavili su hipotezu da u prah smrvljeni osušeni listovi slatkog pelina koji bi se stavili u pilulu, mogu predstavljati jeftin pristup liječenju infekcija i sa SARS-CoV-2.

Slatki pelin koči virus tek kad se on nađe u stanici domaćina

Američki su znanstvenici sproveli studiju učinka konzumacije praha suhog lišća slatkog pelina, koju su testirali čak i na sebi. Svi testirani ekstrakti iz sedam različitih uzgoja i četiri različita kontinenta pokazali su anti-koronavirusnu aktivnost. Čak niti starost uzorka nije igrala ulogu u učinkovitosti, jer je i uzorak prikupljen još 2008. godine pokazao jednaku antivirusnu aktivnost kao i svježiji uzorci!

Otkrili su i da ekstrakti te biljke imaju minimalan antivirusni učinak protiv pseudovirusa koji sadrže šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, pomoću kojeg taj virus ulazi u stanice. Zbog toga su zaključili da slatki pelin koči virus tek kad se on nađe u stanici domaćina.

Na kraju ističu kako su klinička testiranja jasno potrebna za potvrdu učinkovitosti, no studija sugerira da konzumacija razumne količine praha suhog lišća slatkog pelina može poslužiti kao jeftina terapija infekcije novim koronavirusom.

Objava Čudo prirode kao potencijalna jeftina terapija za liječenje koronavirusa pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.