Prijava

Vaša prijava

Obilježavanje Dana mimoza ove godine putem online konferencije

['Dan mimoza', 'rak vrata maternice', 'Veleučilište Velika Gorica', 'vvg']

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježavaju se svake godine treće subote u mjesecu siječnju, ove godine je to 23. siječnja. Za razliku od godina do sada, obilježavanje će biti online, putem konferencije.

Stručnjaci Prim. Dr. Tatjana Nemeth-Blažić, kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, Irena Barišić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije te Neda Ferenčić Vrban, dr.med. podijelit će najnovija saznanja o prevenciji i liječenju raka vrata maternice na online konferenciji. U obilježavanje se i ove godine uključuje Veleučilište Velika Gorica.

Konferenciji se možete pridružiti u subotu, 23. siječnja 2021. u 11 sati putem Cisco web platforme, a pozivni link nalazi se OVDJE. Potrebna je i registracija.

Što je rak vrata maternice?

Unatoč blagom padu smrtnosti ovaj tihi ubojica godišnje u Hrvatskoj odnosi više od 100 života.

Rak vrata maternice zloćudna je bolest koja nastaje kada stanice vrata maternice promijene svoja svojstva i počnu nekontrolirano rasti. Uglavnom je potrebno više godina da se rak vrata maternice razvije.

Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetko se pojavljuju (nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha), dok predstadiji gotovo da uopće ne pokazuju nikakve simptome. Stoga su  važni redoviti ginekološki pregledi uz obavljanje PAPA testa.

Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti pojavu invazivnog raka vrata maternice i smanjiti smrtnost od raka vrata maternice.

Objava Obilježavanje Dana mimoza ove godine putem online konferencije pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.