Prijava

Vaša prijava

RECEPT Kremšnite na dva načina s kojima nećete moći pogriješiti

['desert', 'kolač', 'kremšnite', 'recept', 'samoborske kremšnite', 'zagrebačke šnite']

Tradicionalna Samoborska kremšnita, prenošenjem umijeća, praksi i tradicije slastičarskog obrta, dobila je status nematerijalnog kulturnog dobra. Ta posebna mekana slastičarska krema, šlag i lisnato tijesto odlična su kombinacija, iako se u mojoj obitelji uvijek radila malo drugačija verzija.

Po staroj maminoj kuharici, ovaj kolač nazvan je Zagrebačke šnite, a radi se o gotovo istoj recepturi. Jedina razlika je to što je na vrhu kolača umjesto lisnatog tijesta premazana topljena čokolada. Ovako je jednostavnije za jesti, nema trganja, a okus je odličan, garantiram.

Kod nas ovaj kolač svoje mjesto dobiva za vrijeme velikih blagdana poput Božića ili Uskrsa, no nitko ne bi imao ništa protiv da se pripremi kao nedjeljni desert. Priprema traje nešto manje od sat vremena, s time da najveći dio zapravo odlazi na hlađenje kreme.

Ako ste se zaželjeli ukusne kreme, u nastavku donosimo sve potrebne sastojke i način pripreme za samoborske, ali i zagrebačke kremšnite.

Potrebni sastojci:

– lisnato tijesto (1 ili dvije kore)
– 6 jaja
– 25 dkg šećera
– 30 dkg oštrog brašna
– 1 vanilin šećer
– dvije žlice Gustina
– 1 litra mlijeka
– vrhnje za šlag (500 ml)

Za zagrebačke šnite:

– 12 dkg margarina
– 15 dkg tamne čokolade (oko 4 reda)
– par kapi ulja
– malo vode

Priprema

Prvo pripremite lisnato tijesto koje je najlakše razvaljati s gornje strane posude za pečenje. Prije nego ga stavite u pećnicu, cijelog ga propikajte vilicom. Stavite ga peći na 180°C oko 10 minuta. Kada vidite da je malo potamnio pri rubovima, znači da je gotovo. Ako radite samoborske, trebaju vam dvije lisnate kore, ako radite zagrebačke, trebat će vam samo jedna.

Dok se lisnato peče, u jednu posudu odvojite 2 dcl mlijeka, a ostatak stavite kuhati da prokuha. U prvu posudu dodajte žumanjke, šećer, vanilin šećer, brašno i gustin. Promiješajte da ne bude grudica. U drugoj posudi obradite bjelanjke u čvrsti snijeg.

Kada mlijeko zavrije stavite smjesu sa žumanjcima unutra i stalno miješajte, možete malo smanjiti vatru. Krema će se uskoro početi zgušnjavati. Krema je gotova nakon što više ne mijenja oblik te nakon što se već neko vrijeme pojavljuju mjehurići od kuhanja. Nakon toga u vruću kremu dodajte snijeg od bjelanjaka lagano miješajući. Kada smjesa postane jednolična, takvu vruću je prelijte preko lisnatog tijesta, a onda ostavite da se hladi.

Napravite šlag od vrhnja za šlag te nanesite na ohlađenu kremu.
Za samoborske šnite samo na vrh šlaga ili kreme stavite pečeno lisnato tijesto i posipajte šećerom u prahu.

Za zagrebačke šnite trebat ćete napraviti glazuru. Glazura je otopljena čokolada s malo margarina i ulja. Ulje se koristi kako bi glazura imala ljepši sjaj. Ako želite, u glazuru možete dodati i malo vode kako bi se čokolada lakše otopila. Margarin i čokoladu nasjeckajte na manje kockice i ostavite na laganoj vatri da se polako topi.

Premažite kolač i to je to! Dobar tek!

Objava RECEPT Kremšnite na dva načina s kojima nećete moći pogriješiti pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.