Prijava

Vaša prijava

Na području Grada Velike Gorice šteta od potresa iznosi gotovo 100 milijuna kuna

['Božidar Škrinjarić', 'Krešimir Ačkar', 'potres štete', 'Vlado Kolarec', 'Zagrebačka županija']

Nakon što je župan Stjepan Kožić proglasio prirodnu nepogodu potres, prema prvim procjenama unesenim u Registar štete, a koje su dostavili gradovi i općine s područja Zagrebačke županije, ukupna šteta na stambenim i poljoprivrednim objektima te javnim i kulturnim ustanovama iznosi 1,2 milijarde kuna – rečeno je danas na konferenciji za medije održanoj u općini Kravarsko, koja je uz Zaprešić, Veliku Goricu i Pokupsko, jedna od najjače stradalih općina na području Zagrebačke županije.

– Iako je Vlada Republike Hrvatske proglasila prirodnu katastrofu, na zahtjev naših gradova i općina proglasio sam prirodnu nepogodu potres, a zahvaljujući promptnoj reakciji svih jedinica lokalne samouprave došli smo do prvih konkretnih pokazatelja za područje cijele Zagrebačke županije koji iznose gotovo 1,2 milijarde kuna – rekao je župan Stjepan Kožić.

Foto: Dražen Kopač/Zagrebačka županija

Osvrnuo se i na podatke iz aplikacije Ministarstva prostornog uređenje, graditeljstva i državne imovine prema kojima su za pregled statičara prijavljena 3833 objekta. Do sada je pregledano njih 1836, od čega je crvenu naljepnicu je dobilo 6%, žutu 21%, a zelenu 73% objekata. Kako bi se čim prije pregledali ostali objekti formirana su još dva dodatna tima u sklopu županijskog Odsjeka za obnovu.

Župan Kožić zahvalio je Vladi RH na interventnoj pomoći od 10 milijuna kuna za hitne sanacije šteta od potresa kao i za donošenje zakona o obnovi kojim će kompletan trošak konstrukcijske obnove snositi država, a podsjetio je i kako procijenjena šteta za potres iz ožujka na području Zagrebačke županije iznosi 50 milijuna kuna, za što je već osigurano 3,5 milijuna kuna u ovoj godini, a isti iznosi osigurani su i u projekcijama za naredne dvije godine.

U spomenutom Registru, šteta za područje Kravarskog iznosi 170 milijuna kuna, Pokupskog 100 milijuna i Velike Gorice 98 milijuna kuna, a za Zaprešić procjenjuje se na 600 milijuna kuna.

Što se tiče škola kojima je osnivač Zagrebačka županija 28 zgrada imalo je oštećenja, a šteta je procijenjena na 4,5 milijuna kuna. Sve su osposobljene za rad osim dvije područne škole u Kravarskom za čije je učenike u dogovoru s roditeljima nastava osigurana u matičnoj OŠ Slavka Kolara.

Na području našega grada u potpunosti je oštećena PŠ Dubranec i župna crkva u Dubrancu koje će se morati rušiti. Sportska dvorana u sklopu OŠ Eugena Kumičića, crkva Navještenja Blažene Djevice Marije i kapela sv. Vida u Mraclinu su privremeno neupotrebljive.

Foto: Dražen Kopač/Zagrebačka županija

Na današnjoj konferenciji za medije u Kravarskom, zajedno sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem i kolegama gradonačelnicima i načelnicima općina, izvijestili smo javnost o prvim procjenama šteta od potresa. Na području Grada Velike Gorice te štete iznose gotovo 100 milijuna kuna.

– Za 28 obitelji osiguran je u početku smještaj u hotel, a njih 90 % vratilo se na svoje adrese gdje im je osiguran smještaj u montažnim objektima. Grad je osigurao pomoć za sva kućanstva s oštećenim dimnjacima i naknadu od deset tisuća kuna za kućanstva sa crvenom i žutom naljepnicom – kazao je Krešimir Ačkar, v.d. gradonačelnika.

Načelnik općine Pokupsko Božidar Škrinjarić istaknuo je kako se najprije krenulo s nužnim sanacijama, pogotovo krovišta kako bi se spriječile daljnje štete.

– Do sada je na području općine Pokupsko prijavljeno oko 600 objekata, a statičari u Pokupskom još uvijek obilaze sela. Među pregledanim objektima 50 je dobilo crvenu, a 150 žutu naljepnicu – rekao je načelnik Škrinjarić.

Svega 14 kilometara od epicentra potresa nalazi se Kravarsko u kojem je prema riječima načelnika Vlade Kolarca stradalo 500 od ukupno 630 domaćinstava.

– Prvih dana nakon potresa na području općine bilo pedesetak auto dizalica, a sama općina je naručila kilometar dimnjaka kako bi se čim prije pomoglo mještanima u saniranju štete – kazao je načelnik Kolarec.

Objava Na području Grada Velike Gorice šteta od potresa iznosi gotovo 100 milijuna kuna pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Čista srijeda – Pepelnica

Policija će snimati nedjeljnu utakmicu Gorice i Osijeka