Prijava

Vaša prijava

Znate li koliko gljiva i kestena možete ubrati u šumi bez dozvole?

[]

Mnogi su posljednjih tjedana u šumama u potrazi za gljivama, vrganjima i drugim plodovima jeseni, ali malotko zna koliko se čega smije sakupljati, piše Danica.hr. 

Dok se ranije dozvola za sakupljanje šumskih plodina morala plaćati, zakonskim izmjenama to je ukinuto. Dozvolu Hrvatske šume na zahtjev izdaju besplatno, a vrijedi do kraja kalendarske godine. To je tako ako je riječ o sakupljanju za osobne potrebe. Komercijalno sakupljanje u državnim šumama regulira se ugovorom s Hrvatskim šumama i plaćanjem naknade.

Koliko se, dakle, čega smije sakupljati prilikom jednog dnevnog odlaska u šumu? Gljiva se može prikupiti do tri kilograma, neovisno o vrsti, pa se ne preporučuje hvaljenje s fotografijama punih gepeka na društvenim mrežama. Za to se može platiti masna kazna. Izuzetak su tartufi kojih se može prikupiti samo 100 grama dnevno bez plaćanja naknade. Za veće količine morate platiti posebnu dozvolu koja nije jeftina.

Za gljive vrijede stroga pravila. Jedno od njih kaže da se na staništu mora netaknutom ostaviti najmanje trećina zatečenih gljiva. Ako ste, dakle, na jednome mjestu zatekli tri vrganja, jednog morate ostaviti, a ako ste ih zatekli šest – barem dva moraju preživjeti.

Osim toga, nikako nije dopušteno sakupljati tek iznikla i vrlo mlada plodišta. Prema pravilniku, sakupljaju se samonikle nadzemne gljive čiji promjeri plodišta, primjerice, nisu manji od četiri centimetra za prave vrganje ili tri centimetra za rujnice.

Kestena se može sakupiti do deset kilograma dnevno, a isto vrijedi i za druge plodove biljaka – kupine, maline, šumske jagode, žireve. Lišajeva se može uzeti do 100 grama, a listova i cvjetova (za čajeve i drugo) do kilogram dnevno.

A što je sa životinjskim svijetom? I tu su dnevne količine strogo propisane. Tako se rakova može naloviti do dva kilograma dnevno, a kopnenih puževa do kilogram. Morskih ježinaca može se izroniti do deset komada i pritom se ne smiju koristiti pomagala prilikom ronjenja. Pijavica je dopušteno iz prirode uzeti do 20 jedinki, a žaba do kilogram dnevno. Za žabe pak vrijede posebna ograničenja vezana uz vrste i njihovu veličinu, što je sve točno propisano pravilnicima i uredbama.

Izvor: https://www.agrobiz.hr/


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike