Prijava

Vaša prijava

(Na)učite turopoljski dijalekt! Najava filma U POTRAZI ZA TUROPOLJSKIM BLAGOM

[]

(Na)učite turopoljski dijalekt!

Najava filma U POTRAZI ZA TUROPOLJSKIM BLAGOM

Film o turopoljskom dijalektu, pod nazivom “Iščemu turopolsko blôgo” snimljen je u sklopu projekta Učimo turopoljski dijalekt, a provode ga Grad Velika Gorica kroz Program javnih potreba u kulturi za 2021. godinu, te kuća METAR 60.

Snimljen je na lokacijama diljem Turopolja (Buševec, Lukavec, Donja Lomnica), a zamišljen je kao lekcija za učenike osnovnih škola, u svrhu promocije i očuvanja turopoljskog dijalekta.

Turopoljski dijalekt je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Rep.Hrvatske, uvršteno 2017.god. Rješenjem Ministarstva kulture i medija u Registar kulturnih dobara naše zemlje.

Kao što kaže naš poznati hrvatski jezikoslovac, jedan od najuglednijih hrvatskih dijalektologa i najveći poznavatelj kajkavštine, dr.sc.Mijo Lončarić:

“Ponavljam se, ali mislim da to treba stalno isticati. Narodni jezik, narodni govori, još uvijek su pastorčad hrvatske znanosti i kulture, a znamo sto je hrvatski jezik značio u prošlosti za hrvatski narod.”

Navedeni video pogledajte klikom na sliku sa desne strane

The post (Na)učite turopoljski dijalekt! Najava filma U POTRAZI ZA TUROPOLJSKIM BLAGOM first appeared on Matica hrvatska Ogranak Velika Gorica.