Prijava

Vaša prijava

Predstavljeni knjiga “Mraclin – u srcu Turopolja” i film “Mraclinski govor”

[]

Sinoć su u Parku Tomislava Hrkovca pred brojnom publikom predstavljena dva veoma vrijedna Dučecova projekta – jedan tiskani i jedan filmski uradak – kojima je naš KUD na najbolji način premostio ograničenja pandemijskog vremena. Knjigu “Mraclin – u srcu Turopolja” predstavio je predsjednik Dučeca Matija Kos koji je stajao na čelu brojnoga autorskog tima. Projekt je krenuo bez velikih ambicija, no – kako je naglasio Kos –  entuzijazam suradnika i sponzora stalno je dodavao svježe gorivo pa je tijekom rada knjižica rasla i kroz tekstove i kroz fotografski materijal, da bi se na koncu pojavila kao prava mala monografija našeg sela. 


– Ova knjiga namijenjena je svakom mraclinskom domu, ali i svim gostima Mraclina, poslovnim partnerima mraclinskih firmi i svima koji žele sačuvati sliku mraclinske povijesti i sadašnjosti onakvu kakvom je mi vidimo – zaključio je Kos i u ime muškoga dijela uredništva predao buket cvijeća jedinoj, ali vrlo vrijednoj ženskoj članici, Maji Mravec, koja je zaslužna za grafičko oblikovanje cijele knjige.

Kratki film “Mraclinski govor” predstavio je Josip Kos koji se pobrinuo oko produkcijskih uvjeta, a zajedno s Vladom Vinetićem potpisuje snimanje i montažu. Film je nastao u sklopu Dana europske baštine, kojom prilikom je i nagrađen, a temelji se na mraclinskim zapisima jezikoslovca Antuna Šojata iz njegove knjige Turopoljski govori. Ideja filma bila je sačuvati izvorni govor Mraclina, prema magnetofonskim zapisima iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, u uvjetima sve bržeg nestajanja lokalnih govora potiskivanih medijskim standardom.

– S velikim smo veseljem sudjelovali u ovom radu – napomenuo je Josip Kos – a napominjem i to da smo svi, i oni ispred i oni iza kamere, svoje zadatke odradili volonterski.


Publika je vrlo srdačno ispratila desetminutni film, a svi koji ga žele pogledati mogu to učiniti putem poveznice na Youtube.

U popratnom dijelu programa sudjelovali su Tamburaški sastav i Ženska vokalna skupina KUD-a Dučec, Doriana Crnić Vlahovac, a na kraju službenoga dijela predsjednik Matija Kos uručio je zahvalnice pojedincima koji su se osobito istakli u provedbi ovoga projekta. Večer u našem prekrasnom parku završila je opuštajućim druženjem nazočnih, uz neizbježnu čašicu razgovora. Napominjemo da je cijena naše knjige 50 kn te da se svi zainteresirani mogu javiti predsjedniku Kosu na mob. 091 547 2355., a moći će se kupiti i na manifestaciji “Po starinski” koju ove subote 11. rujna organiziraju “Anđele” na Drevovom gruntu. Ujedno, sinoć se moglo nabaviti još jedno Dučecovo izdanje, svojevrsni memorijalni album pod nazivom “Petnaest izdanja Dana sv. Vida”, posvećen vidovskim događanjima u razdoblju 2006-2020.

Foto: Vlado Vinetić