Prijava

Vaša prijava

Mladost od pola stoljeća

[]

10. listopada 1971., jedne nedjelje, osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo Mladost – Kaštel Sućurac.

Za DVD Mraclin ta nedjelja je bila kao i svaka druga. Nitko nije slutio da će to novorođenče jednog dana biti dragi prijatelj, mlađi brat jednom starom društvu kao što je naše.

Onda je došla 1979. i prvi susret u Medulinu kraj Pule, na Republičkom vatrogasnom natjecanju na kojem su sudjelovale naše muške i ženske ekipe. Taj susret bio je začetak jednog divnog prijateljstva za koje tada nitko nije mogao pretpostaviti da će se preliti u novi milenij, a kako vrijeme odmiče, moguće i u naredni.

Moje veze sa Kaštel Sućurcem su jake iako sam davno nestala sa popisa članova DVD-a. Da i nije bilo tih veza, mojih petnaest dana na radnoj akciji prilikom izgradnje doma, ostale su zapečaćene u kamenu natopljenom našim turopoljskim znojem.

Tamo se zaista radilo. Tad sam prvi put bila konobarica, sudoperka i čistačica – tri u jedan. I zadnji put. Rano buđenje, popodne mala pauza i do navečer tempo bez stajanja. U 23 h zaključavanje. Nema noćnih izlazaka, a s Gojače trešti muzika.

Sjećam se mnogih dragih ljudi, onih kojih više nema, onih koji su se izgubili s mojeg životnog puta; prvog predsjednika Ivice Batine, autoriteta bez premca, šarmantnog Silvestra Batine, Ilije, dobrog duha Društva, Marija i Zvonke u čijem sam domu bila uvijek lijepo primljena, Anite, a najviše mojih Kompara, Tončija i Ilonke. Ljeta u njihovom domu bila su nezaboravna. Svi su oni ostavili trag u Mladosti, i da nije bilo njih, ništa ne bi bilo isto.

Prijateljstvo koje je davno započelo živi i danas. Njeguju ga neki drugi ljudi, ali temelji koje su postavili Striko i Ivica Batina, samo su još više učvršćeni.

I tako je ravno i plemenito Turopolje, ruku pod ruku sa temperamentom Dalmacije, pokazalo da se tamo gdje je bit svega – vatru gasi, brata spasi –  može napraviti čvrsta vezu bez roka trajanja.

50 godina postojanja je impozantna brojka. To je pola stoljeća rada, uspona i padova, lijepih i manje lijepih trenutaka, bezbroj ugašenih požara i bezbroj osmijeha na garavim licima kad je akcija uspješno završena.

Upućujemo iskrene čestitke povodom tako značajnog jubileja sa željom da se radne uniforme nose što manje, a svečane što više. Veselimo se zajedno s vama što je jedne davne nedjelje osnovano Društvo čiji se život i rad već desetljećima isprepliće sa životom i radom DVD Mraclin i želimo da nove generacije i dalje njeguju prijateljstvo začeto davne 1979.