Prijava

Vaša prijava

“Mnogo je zvanih, a malo izabranih”

[]

Iako je počelo vrijeme Došašća, ovo nije vjerska tema. Tu ima boljih od mene. Iskoristio sam rečenicu iz Evanđelja po Mateju da opišem kako je protekla sadnja drvoreda ginkga u subotu, 26. studenoga. Poziv na sadnju objavljen je na ovom portalu. Koji se, to isto znamo, jako često posjećuje. Znači, mnogo je zvanih. A izabrani su, abecednim redom: Ratko Cvetnić, Marija Čunčić, Stjepan Čunčić, Stjepan Galeković Ben, Željko Galeković Benđo, Mirko Kadlec, Matija Kos Čomi, Matija Kos Kolegin, Vjeko Kovačić, Zdravko Štuban i Vesna Tafra.

Neki su poslali ispričnicu: Marijan Kovačić petlitarsku, Mladen Štuban u vidu kuhanog vina, čaja s rumom, rakijom i pivom. Vesna je sudjelovala, ali je ispekla i kiflice, Kova je u svojoj firmi organiziral rovokopač i jako uspješno poravnaval sadnice, isto tako je i počastio ćevapima koje je iz Gorice donijela Marija Čunčić.  

Samo jedanput se sadio drvored ginkga u Mraclinu. Drvored Andrije Štampara. I nikad više. No, ne treba očajavati. Udruga Moj Mraclin ima još puno lijepih ideja, i pozvat ćemo vas na vrijeme. Tko je donirao sadnice?

Vjerojatno najveći poznavatelj ginkga u Hrvatskoj, Branko Begović Bego iz Pitomače, Otrovanec. Slikar, publicist i zaljubljenik u ginkgo. Napisao je nekoliko knjiga o ginkgu, jednu na engleskom. Cijene ga i Kinezi s kojima surađuje. I ovim putem mu se još jednom zahvaljujemo. Bego je darovao i četiri sadnice za Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu. Namjeravamo ih uskoro dostaviti, o čemu ćemo vas izvijestiti.

Foto: Vesna Tafra, Vjeko Kovačić, Ratko Cvetnić, Stjepan Čunčić, Matija Kos