Prijava

Vaša prijava

Digitalizirani Mraclin

[]

Prije dva tjedna upoznali smo čitatelje portala sa starim fotografijama Mraclina iz Akademijine zbirke, no to je tek mali dio velikog projekta digitalizacije sveukupne naše kulturne baštine koji – pod nazivom eKultura – provodi Ministarstvo kulture i medija. Zasad je digatalizirano samo dvjestotinjak tisuća dokumenata, pa kad kažemo “samo” imamo u vidu cilj projekta, a taj obuhvaća nekoliko milijuna digitaliziranih jedinica! 

Pa ipak, Mraclin je već dobro zastupljen, naravno – ponajviše asanacijskim fotografijama. Izabrali smo jednu manje poznatu, a kad bismo postavili pitanje – gdje je snimljena? – vjerojatno bi bilo podosta krivih odgovora. 

Zato odmah prilažemo i današnju fotku snimljenu s istog mjesta: ispred Bartolinovog grunta, danas doma obitelji Herceg, niz ulicu Braće Radić prema zapadu. Na staroj fotografiji iza prizemnice na Bartolinovom gruntu – koja je bila i bertija –  vidi se Jančetov čardak, i danas živ i zdrav, zatim Sinkova prizemnica, pa Franekov čardak, koji će šezdesetih biti odguran u dubinu dvorišta, itd… U dubini ovih fotografija nazire se još jedan preživjeli čardak – onaj Jokinih. Slika doista budi uspomene na jedno davno vrijeme, pogotovo što bi današnji stanovnici na tom potezu rado imali ovakav “tratuvar” kakav su imali ondašnji žitelji kvarta (cesta je ipak u malo boljem stanju).

Iza Bartolinove prizemnice vidi se jablan kojeg će početkom šezdesetih drvosječe posjeći tako precizno da je pao posred Jančetovog čardaka i znatno oštetio krovište. Ali majstori su to brzo zakrpali, a jablan je, za kaznu, vjerojatno završio u peći. Na njegovom mjestu danas raste dunja.

Post Digitalizirani Mraclin je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.