Prijava

Vaša prijava

Župni raspored i obavijesti u Velikom tjednu

[]

Bližimo se vrhuncu jedinog smisla naše vjere, Kristovom uskrsnuću i životu vječnom. Svi su pozvani da se tih dana odazovu liturgijskom sljavlju, koje će biti dopunjeno nekim detaljima koje u prethodnim godinama nismo imali. Stoga donosimo liturgijski raspored za Veliki tjedan, prema župnim obavijestima našeg kapelana vlč. Domagoja Topića.

U utorak 26. ožujka je u Mraclinu misa za pokojnog heroja Tomislava Hrkovca, koja će ujedno biti i prednavještaj za Vazmeno trodnevlje – najznačajnije vrijeme u liturgijskoj godini.
U Mraclinu u četvrtak, petak i na Veliku subotu neće biti svete mise već su mise u župnoj crkvi. Stoga vas u četvrtak pozivamo u 18 h na misu Večere Gospodnje. Prije toga će kapelan i župnik zajedno s nadbiskupom i ostalim svećenicima ići na proslavu Svećeničkog dana (koji je također u četvrtak), s misom posvete ulja i obredom pranja nogu.

Veliki petak je jedini dan kada u crkvenoj liturgijskoj godini nema svete mise, već se slave obredi Muke Gospodnje koji će također započeti 18 h. Imat ćemo pjevanu Muku, klanjanje križu i sve što liturgija Velikog petka donosi. Na Veliku subotu u 20 h je misa Uskrsnuća Gospodnjeg, na kojoj ćemo imati jednu katekumenku koja će primiti sve sakramente, kako to inače biva u Vazmenoj večeri. K tomu ćemo imati sve ostalo što slijedi – od Uskrsne svijeće, hvalospjeva do samog Kristovog uskrsnuća. Također, pozvane su i sve počasne garde vatrogasaca na čuvanje Božjega groba.

Na Veliki petak su pozvani svi mladi, svi krizmanici i oni koji osjećaju da imaju mladenačke snage u nogama, na tradicionalni križni put po našoj župi. Okupljanje je u 8 h u župnoj crkvi u Vukovini i nastaviti će se redovito, kako već ide po ostalim mjestima. To nije trenutak kada će se samo šetati već kad će se i moliti za svoje nakane, prolazeći križni put i tako dajući Kristu žrtvu našu. Ujedno će se moliti i za župnu zajednicu. Jer Crkva je obitelj pa će se moliti i za one koji ne mogu ići s nama, pokojne i bolesne. Neka taj križni put u našoj župi bude na blagoslov svima nama. Mladi, očekujemo vas!

Na Veliku subotu bit će blagoslov hrane prema ovom rasporedu: 17 h Kuče, u 17.30 h Rakitovec, u 18 Buševec, u 18.30 h Mraclin, u 19 Okuje. U Vukovini će to biti na sam Uskrs ujutro u 7 h. 
Uskrsne mise u Mraclinu i Buševcu su u 9 sati, a u Župnoj crkvi u 7 h i 11 h. Na Uskrsni ponedjeljak mise su u redovitom nedjeljnom rasporedu.
– Svatko ima svoj križ, taj križ uzmite na svoja pleća i zajedno s Kristom prohodajmo u ovom Velikom tjednu Njegovu muku. Ali, upravo znajući da svaki križ ima i svoj vrhunac, a vrhunac je uskrsnuće, jer ovaj život je prolazan. Pa stoga svi koji možete, ako prije i niste, odazovite se ove godine na obrede Velikog tjedna – istaknuo je na kraju svoje obavijesti velečasni Domagoj Topić.  

Post Župni raspored i obavijesti u Velikom tjednu je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.